Hlavní obsah

Strana ukrajinského prezidenta chce opustit vládní koalici

– KYJEV

Strana ukrajinského prezident Viktora Juščenka se rozhodla v noci na středu opustit prozápadní koalici, kterou tvoří s blokem premiérky Julie Tymošenkové. Ukrajina se tak noří do nové politické krize, píší místní média.

Foto: Mykola Lazarenko/Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko

Článek

Strana Naše Ukrajina-Národní sebeobrana Viktora Juščenka přijala toto rozhodnutí jako odpověď na úterní schválení série zákonů, které usnadňují proceduru odvolání prezidenta a oslabují jeho pravomoci ve prospěch vlády. Ty prosadil Blok Julije Tymošenkové a proruská opozice. Juščenko teď vyhrožuje předčasnými volbami.

Pokud se prozápadní politici neusmíří a rozhodnutí o rozpadu jejich unie vstoupí v platnost, mají poslanci 30 dní na vytvoření nové vládní koalice. Po této lhůtě bude mít prezident právo rozpustit parlament.

Vztahy mezi prezidentem Juščenkem a premiérkou Tymošenkovou, která je ve funkci od konce roku 2007, se v poslední době stále zhoršovaly. Prezident v nedávno Tymošenkovou obvinil z velezrady ve prospěch Moskvy, protože neodsoudila ruskou intervenci v Gruzii. Šéfka kabinetu obvinění odmítla.

Reklama

Související články

Vůdci revoluce na Ukrajině se opět hádají

Poradci ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka v pondělí nařkli premiérku Juliji Tymošenkovou z napomáhání ruským zájmům ve snaze získat prezidentské křeslo....

Výběr článků

Načítám