Hlavní obsah

Pokud nestáhnete vojáky, nebudeme s vámi jednat, hrozí EU Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie na svém pondělním mimořádném summitu k rusko-gruzínskému konfliktu pohrozila, že pozastaví jednání o takzvaném strategickém partnerství s Moskvou, pokud Rusko nestáhne z Gruzie své vojáky. Po vrcholné schůzce to oznámil šéf Evropské komise José Barroso.

Článek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní unii předsedá, zároveň oznámil, že v pondělí 8. září se do Moskvy vydají jednat s tamními představiteli čelní reprezentanti EU.

V pondělí do Moskvy pojede o rusko-gruzínském konfliktu a o stažení ruských vojsk vyjednávat kromě Sarkozyho a Barrosa ještě vysoký představitel unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

"Pokud stažení (ruských) vojsk nebude respektováno, všechna setkání o dohodě o partnerství jsou pozastavena," řekl v pondělí Barroso.

Začátek jednání se dlouho odkládal

Začátek rozhovorů, které mají vymezit nová pravidla hry mezi Ruskem a Evropskou unií, Brusel kvůli odporu některých členských zemí řadu měsíců odkládal. Jednání ale nakonec v červnu začala, přičemž v půlce září by se měla v Bruselu konat další schůzka ruských a unijních vyjednávačů.

Nová strategická smlouva by měla nahradit obdobnou dohodu sjednanou v roce 1997, kdy se ještě Rusko složitě vypořádávalo s následky rozpadu Sovětského svazu. V poslední době Moskva zaznamenává ekonomické úspěchy a současně představuje hlavního dodavatele energetických zdrojů do unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám