Hlavní obsah

Medvěděv varoval před možnými ruskými sankcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv varoval, že i Moskva může vyhlásit sankce vůči jiným zemím, i když není jejich příznivcem. Premiér Vladimir Putin v té souvislosti dodal, že Rusko neomezí dodávky ropy Evropě. Prezident se také opřel do USA. Uvedl, že Rusko nemůže přijmout světový systém, kde rozhodují pouze ony.

Foto: RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

"Nejsme stoupenci sankcí. Přijímáme je jen v extrémních případech," řekl ruským televizím šéf ruského státu den před mimořádným summitem EU, který se bude zabývat gruzínskou krizí. Někteří členové EU uvažovali o tom, že summit by mohl vyhlásit sankce vůči Moskvě za její postup v Gruzii.

Přijetí sankcí vyžaduje zvláštní zákony, řekl Medvěděv. "Pokud to bude potřeba, můžeme takové zákony schválit," upozornil ruský prezident a zároveň zdůraznil, že by to bylo kontraproduktivní. Ujistil, že Rusko nechce být izolováno a bude se snažit rozvíjet vztahy s USA, Evropskou unií a dalšími státy.

Putin: ropu Evropě neomezíme, budeme diverzifikovat

Ruský premiér Vladimir Putin později v rozhovoru pro stanici Rossija řekl, že Rusko nemá v úmyslu omezit svůj vývoz ropy a zemního plynu do Evropy, ale bude ho diverzifikovat.

"Nemáme v úmyslu cokoli omezovat. Budeme přísně respektovat své závazky vyplývající z dohod, ale budeme rozšiřovat a diverzifikovat vývoz tohoto produktu, pokud to bude vyžadovat světová ekonomika," řekl. Rusko kryje třetinu spotřeby ropy a dvě pětiny spotřeby zemního plynu Evropské unie.

Medvěděv: svět se netočí jen kolem USA

Prezident Medvěděv také upozornil, že Rusko nemůže přijmout světový systém, kde všechna rozhodnutí přijímají jedině Spojené státy. "Rusko nemůže přijmout světový systém, kde všechna rozhodnutí přijímá jediná země, dokonce tak významná jako Spojené státy. Takový svět je nestabilní a hrozí konflikty," řekl Medvědev a dodal, že svět musí být multipolární, protože jednopolární svět je nepřijatelný.

Prezident rovněž upozornil, že ruské uznání Jižní Osetie a Abcházie je neodvolatelné a že Rusko poskytne těmto provinciím pomoc, včetně vojenské.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám