Hlavní obsah

EU neuvalí sankce na Rusko

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Nejvyšší představitelé zemí Evropské unie nepřijmou na svém pondělním mimořádnému summitu v Bruselu sankce proti Rusku za jeho postup vůči Gruzii. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného francouzského diplomata.

Článek

"Čas k přijetí sankcí rozhodně ještě nepřišel. Jsme stále ve fázi dialogu s Moskvou, ne ve fázi sankcí," citovaly agentury francouzského představitele, který při setkání s novináři vyjádřil přání nebýt ve zprávách jmenován.

Za základ současného dialogu s Moskvou označil rusko-gruzínskou dohodu o příměří, kterou pomohl vyjednat 12. srpna francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Summit řekne, že se musí splnit všech šest bodů dohody. Dokud se tak nestane, bude dohoda dále sledována."

Informace francouzského diplomata potvrzuje čtvrteční slova českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který hovořil se svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem.

Kouchner se podle něj postavil výslovně proti sankcím. Šéf české diplomacie sankce také považuje za neúčelné a dal by přednost razantním diplomatickým krokům. Důraz kladl především na jednotný postoj Evropské unie vůči Rusku v otázce Gruzie.

Kreml považuje akci v Gruzii za přiměřenou obranu svých občanů v Jižní Osetii, proti nimž zasáhla gruzínská armáda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám