Hlavní obsah

Putin: Konflikt v Gruzii vyprovokovali Američané kvůli volbám

Novinky, CNN, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Ruský premiér Vladimír Putin ve čtvrtek přilil oleje do ohně, který se rozhořel okolo konfliktu v Gruzii. Podle něj ho mohly záměrně vyprovokovat některé síly ve Spojených státech, aby pomohly jednomu ze dvou kandidátů na amerického prezidenta, aniž by jmenoval, který to je. Putin také pohrozil USA ekonomickými sankcemi.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Vladimir Putin při rozhovoru se CNN

Článek

„Vzniká podezření, že někdo v USA záměrně vyprovokoval tento konflikt s cílem zostřit situaci a poskytnout převahu jednomu z konkurentů v boji kandidátů na prezidenta USA,“ uvedl Putin. Situace v Gruzii, kde zasáhla ruská vojska, se totiž okamžitě stala jedním z témat předvolebního boje v USA.

Podle Putina se v konfliktu angažovali i v poli američtí poradci. To by podle něj nebylo možné, kdyby k tomu nedostali souhlas od svých nadřízených: Skutečněost, že američtí občané byli opravdu v oblasti konfliktu během válečného stavu. To by mohlo být možné je v případě, že se řídili přímými příkazy svých vůdců.“ . Naznačil přitom, že by americká strana mohla zabránit gruzínskému vedení spustit operaci v Jižní Osetii. Zmínil také, že "americká strana vyzbrojovala a cvičila gruzínskou armádu".

Odborníci Putinovi prý špatně radí 

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová jeho závěry odmítla jako "mylné". Ještě dodala, že Putin dostává od svých poradců špatné rady. "Naznačovat, že Spojené státy něco takového zorganizovaly kvůli politickému kandidátovi - to nezní nijak rozumně," řekla Perinová a dodal: "Tato tvrzení jsou v první řadě zjevně nepravdivá, zní to ale i tak, že jeho odborníci na obranu, kteří něčemu takovému věří, mu opravdu špatně radí."

Přímé důkazy pro své názory ruský premiér nemá, ale podle Putina jsou nepřímé indicie: "Proč... hledat složité kompromisní řešení v mírovém procesu? Je přece jednodušší vyzbrojit jednu stranu a pobídnout ji k tomu, aby zabíjela své protivníky. A práce je hotová.“

McCain po gruzínské krizi dotahuje ztrátu na Obamu

Republikánský kandidát John McCain v posledních dnech vyrovnal v průzkumech dosavadní náskok demokrata Baracka Obamy.

McCain už několikrát kritizoval Rusko nejen kvůli postupu v Gruzii a následnému uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie, ale už dříve kvůli ruským výhradám vůči rozšiřování NATO směrem na východ i kvůli námitkám Moskvy vůči plánovanému americkému protiraketovému štíru ve středu Evropy.

McCainův zahraničněpolitický poradce Randy Scheunemann se nechal jako lobbista od roku 2004 do roku 2008 platit gruzínskou vládou. Scheunemann se hájí tím, že letos v květnu skončil svou práci pro lobbistickou firmu, ještě předtím, volal gruzínskému prezidentovi Saakašvilimu, že se Moskvě nesmí nechat v oblasti volná ruka.

Gruzínský parlament chce přerušit diplomatické styky s Ruskem

Gruzínský parlament vyzval ve čtvrtek vládu k přerušení veškerých diplomatických styků s Ruskem. Poslanci jednomyslně schválili rezoluci, že by to byla vhodná reakce na úterní rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. Rezoluce je nezávazná; Tbilisi už dalo najevo, že vztahy s Ruskem chce omezit na minimum, ale ne zcela přerušit.

Americké potravinářské firmy nemohou exportovat do Ruska

Vladimir Putin pohrozil spojeným státům i ekonomickými sankcemi. Uvedl, že 19 amerických potravinářských společností, které do Ruska dovážely drůbež, nevyhovělo při červencových a srpnových kontrolách ruským Normám.

Proto nemohou dále dovážet drůbež. Dalších 29 společností musí zlepšit dodržování standardů.

Reklama

Související témata:

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

Výběr článků

Načítám