Hlavní obsah

Pátrání po pohřešovaných horolezcích v Alpách odvoláno

– PAŘÍŽ
Novinky, BBC, rei, The Daily Telegraph

Záchranáři ve francouzských Alpách v pondělí odvolali pátrání po nejméně osmi horolezcích, kteří se pohřešují od nedělní laviny pod Mont Blankem. Předpokládají, že pětice rakouských a trojice švýcarských horolezců je mrtvá.

Článek

Nedělní incident je nejtragičtější horolezeckou událostí v Evropě za posledních více než deset let. Blok ledu se uvolnil v časných nedělních hodinách ve výšce asi 4 200 metrů a spustil lavinu, která zavalila skupinu horolezců, jež byla na cestě vzhůru.

Deset horolezců - pět Italů a pět Francouzů - bylo zachráněno a dopraveno do nemocnice v Chamonix. Většina byla podchlazená a se zlomenými údy.

Pátrání po nejméně osmi dalších horolezcích, pěti Rakušanech a třech Švýcarech, však muselo být v pondělí odvoláno kvůli obavám z další laviny. Francouzská ministryně vnitra Michele Alliot-Marie řekla, že „už neexistuje šance, že bude někdo nalezen živý“. Je možné, že se na hoře nachází víc horolezců.

Nedělní incident byl v Evropě nejtragičtější od srpna 1997, kdy v italských Alpách zahynulo sedm horolezců. V Alpách za letošní léto zemřelo na sto lidí, z toho asi dvě desítky na Mont Blanku. U hory v neděli panovalo dobré počasí.

Ve stejný den rovněž oznámila italská policie nález mrtvého těla 46letého muže z Lyonu v severozápadní části italských Alp poblíž hranice s Francií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám