Hlavní obsah

Tisk se shoduje: olympiáda posloužila čínskému režimu

Přední evropské deníky se bezprostředně po skončení olympijských her v Číně pustily do kritiky čínského režimu. Všichni komentátoři se shodují, že po organizační i sportovní stránce patřila letošní olympiáda k nejlepším, poukazují však na to, že obraz, kterým se Čína chtěla navenek prezentovat, byl do značné míry falešný.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ohňostroje při zahajovací ceremonii

Článek

Dokonalé zvládnutí organizace i plné stadióny, které vedle sportovních výkonů navenek prezentovaly letošní pekingskou olympiádu, byly pro komentátory evropských deníků především pozlátkem, které nevystihovalo současnou Čínu, ale mělo umlčet kritiky a odpůrce režimu.

Německý tisk označil pekingskou olympiádu za syntetickou. "Ještě nikdy nebyly olympijské hry inscenovány tak uměle jako v Pekingu: falešní Tibeťané na zahajující slavnosti, falešní diváci, falešné protestní zóny, pravděpodobně mnoho falešných rekordů," napsal list Süddeutsche Zeitung.

Lidská práva byla tabu

Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal: "Ctižádostivý národ demonstroval, jak obrovské úsilí je ochoten vynaložit, aby si v struktuře světa zjednal uznání, na něž si klade nárok. A jeho vládci ukázali, že se přitom nepotřebují přizpůsobovat západním požadavkům na zlepšení situace lidských práv."

.: Policisté odstraňují transparent Free Tibet.foto: Reuters/Nir Elias

Belgický tisk označil právě skončenou olympiádu za "univerzální pohádku". Deník La Libre stejně jako další evropské listy upozorňuje, že hladký průběh byl vykoupen mnoha omezeními, které zasáhly jak některé národnostní menšiny žijící ve venkovských provincích, ale i zahraniční novináře, kteří chtěli zavítat mimo oficiální olympijská sportoviště. Noviny spekulují, že po skončení her by se mohly opět vrátit i politické represe.

Čína je sopka, která může vybuchnout

V podobném duchu se vyslovily i francouzské deníky. Podle listu Libération hry více než co jiného přinesly posílení státní kontroly nad životy jednotlivců. Otázka lidských práv a s ní související protesty byly zmařeny již v prvopočátku.

.: Čínský policista dohlíží na pokojný průběh olympijské štafety. V pozadí je socha Mao Ce-tunga.foto: ČTK/AP/Robert F. Bukaty

Německý Die Welt neopomněl zmínit, že se Čína na hrách pokusila předstírat harmonii, která neexistuje. Süddeutsche Zeitung se pozastavil mimo jiné i nad tím, že dobrovolníci, kteří se starali o hladký průběh her, se v celé řadě případů ukázali být současnými či bývalými pracovníky čínského bezpečnostního aparátu.

Pořádání her v Číně bylo dle deníku tancem na vulkánu, který sice spí, ale v jehož nitru to vře a hora může kdykoliv explodovat.

Reklama

Související články

V Pekingu začala olympiáda

V pátek po druhé hodině po poledni středoevropského času budou v Číně zahájeny letní olympijské hry. Peking se chystá na oficiální start sportovního svátku,...

Výběr článků

Načítám