Hlavní obsah

Stahování Rusů skončilo, tvrdí ministr, Gruzie to ale popírá

TBILISI/MOSKVA
Aktualizováno

Rusko v pátek ukončilo stahování svých vojsk z Gruzie. Ministr obrany Anatolij Serďukov to ohlásil prezidentu Dmitriji Medveděvovi. Gruzínské ministerstvo vnitra to ale popřelo. Ruská armáda podle jeho představitelů zůstává v několika gruzínských městech. Pentagon vyslovil o ruském odsunu pochybnosti a Severoatlantická aliance (NATO) se vyjádřila rezervovaně.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Ruské obrněnce opouštějí Gori.

Článek

Podle západních tiskových agentur ale více než dva tisíce ruských vojáků zůstanou v zemi na gruzínské straně hranic Jižní Osetie a Abcházie. Vojáci už staví i kontrolní stanoviště, jedno z nich přeruší i hlavní silniční tah z Tbilisi k Černému moři.

Rusko přislíbilo, že se stáhne z Gruzie do páteční půlnoci. Podle slov generála Anatolije Nogovicyna z generálního štábu probíhá stahování podle plánu. „Stažení ruských sil... probíhá na minutu přesně a nemáme v úmyslu něco prodlužovat. Ruská vojka budou v zóně odpovědnosti ruských mírových sil do konce 22. srpna.“

Zpravodajové zahraničních agentur potvrzovali, že se ruská vojska stahují. Do Sevastopolu si vrátila i první z válečných lodí, které blokovaly gruzínské pobřeží.

:.Ruské ženy na Krymu vítají navracející se ruskou loď nasazenou u Gruzie. foto: Reuters

Rusové zůstanou v nárazníkovém pásmu

Část z ruských vojáků ale zůstane na území Gruzie, kam zasahuje tzv. „zóna odpovědnosti mírových sil“. Přetíná hlavní silnici vedoucí z Tbilisi k Černému moři a také v ní leží město Senaki, kde je hlavní gruzínská letecká základna.

:.Ruská vojenská kolona opouští Gruzii.foto: Reuters/Denis Sinyakov

Tato zóna byla stanovena v dohodě o příměří z roku 1992, ruská vojska v ní však nikdy nebyla rozmístěna. Tehdy ovšem byly součástí mírových sborů i gruzínské jednotky. Po současném konfliktu ale Moskva tvrdí, že už nemá Gruzie žádné právo zůstat v mírových sborech a že za bezpečnost zodpovídají už jen ruské jednotky

Gruzínský ministr Temur Jakobašvili sdělil, že tato zóna je porušením jakékoli dohody. Gruzínský prezident Michail Saakašvili dodal, že Gruzie nikdy neakceptuje „anexi svého území".

Nogovicyn ale prohlásil, že Moskva v pásmu hodlá zřídit pro své síly trvalá kontrolní stanoviště, a to i bez souhlasu Gruzie. "Nehodláme žádat o dovolení. On sám (Saakašvili) tuhle situaci svým agresivním jednáním způsobil," řekl generál na tiskové konferenci v Moskvě.

:.Ruská loď se vrací od břehů Gruzie, mává ji ruská plavkyně. foto: Reuters

Gruzie vyzývá NATO k akci

Saakašvili opět vyzval NATO k jednotné reakci: “Jestliže nyní NATO selže v tom, aby dalo jednotnou odpověď, nikdo už nebude bezpečný, dokonce ani když bude v NATO. Rusko se rozhodlo vyhrát válku s NATO, aniž by na jeho členy vypálilo jediný výstřel.“

Podle něj už v konfliktu nejde o Gruzii, ale o roli NATO a mezinárodního práva v oblasti Kavkazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zmrazilo vojenskou spolupráci s NATO

Norské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že Rusko přerušilo veškerou vojenskou spolupráci s NATO a jeho členy. Důvodem je postoj aliance ke konfliktu...

Výběr článků

Načítám