Hlavní obsah

Abcházie požádala Moskvu o uznání nezávislosti, Rusové se stahují z Gruzie

Novinky, ČTK, Itar-TASS
SUCHUMI
Aktualizováno

Prezident separatistické Abcházie Sergej Bagapš ve středu vyzval vedení Ruské federace, aby uznalo nezávislost Abcházie a „navázalo s ní diplomatické styky“. Parlament proruské gruzínské provincie Abcházie ve středu jednomyslně rozhodl, aby se Moskva požádala o uznání nezávislosti. Rusko dalo najevo, že krok uzná.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Abcházský prezident Sergej Bagapš

Článek

Bagapš dodal, že s Ruskem může být uzavřena dohoda o přátelství a spolupráci, jejíž součástí by byla i dohoda o tom, že by na abcházském území byla umístěna ruská vojska s cílem zabránit případnému útoku z třetí strany. Tou je myšlena Gruzie, jejíž součástí Abcházie dosud je.

Abchazští poslanci rozhodli jednomyslně, uvedla agentura AFP. Zelenou návrhu bude muset podle AFP ještě dát takzvaný národní kongres - shromáždění zástupců všech abchazských politických stran a sociálních organizací. Předseda horní komory ruského parlamentu Sergej Mironov agentuře Interfax potvrdil, že Rusko je připraveno abchazskou nezávislost uznat.

Americký prezident George Bush označil v reakci na hlasování Jižní Osetii a Abcházii za nedílnou součást Gruzie. Reagoval na rozhodnutí abchazského parlamentu požádat Rusko o mezinárodní uznání.

Sporná Abcházie

Abcházie, která leží v západním výběžku Gruzie, vyhlásila jednostranně samostatnost v červenci 1992. Jako samostatnou republiku ji dosud žádný stát neuznal. Většina obyvatel má ale ruské pasy. Abcházie zaujímá zhruba polovinu z černomořského pobřeží Gruzie.

Kvůli Abcházii a Jižní Osetii, které usilují o samostatnost na Gruzii, se rozhořel současný gruzínsko-ruský konflikt.

foto: Právo/ti

Rusko stojí na straně těchto separatistických provincií a v minulosti dalo najevo, že by mohlo jejich samostatnost potvrdit jako reakci na únorové odtržení Kosova od Srbska, které uznala zejména většina zemí Evropské unie a USA. Rusko podporovalo Srbsko v jeho nesouhlasu s osamostněním provincie.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou minulý týden naznačil v řešení budoucnosti odpadlických gruzínských regionů možnost i jakési třetí cesty. Blíže to ale nespecifikoval.

Rusové se stahují z Gruzie

Kolona asi deseti ruských vojenských vozidel už překročila gruzínsko-ruské hranice a vrátila se do Ruska. Potvrdil to reportér agentury Reuters, který je na hranici mezi Jižní Osetií a Ruskem. Podle něj se k hranici blíží i další ruské vojenské kolony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám