Hlavní obsah

Atentátníci z londýnského metra měli peníze od dětského fondu BBC

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Tisícilibrové charitativní dary od fondu stanice BBC Children In Need dostali v Británii k dispozici na svou propagandu bomboví atentátníci z londýnského metra a lidé kolem nich. Uvedl to v úterý program BBC 2 Newsnight.

Foto: Profimedia.cz

Útoky na londýnskou hromadnou dopravu si vyžádaly přes padesát obětí.

Článek

Fond Children In Need daroval v dvanáctiměsíčním období od roku 1998 dvacet tisíc liber škole Leeds Community v Beestonu. Škola pak financovala a sdílela prostory s knihkupectvím Iqra, kde pracovali dva z atentátníků v Londýně z července 2005 Mohammed Sidique Khan a Shehzad Tanweer. Khan působil také v jednom ze školních klubů.

Jeden z bývalých zaměstnanců knihkupectví označil za útočiště bratrstva. Škola dostávala peníze i z dalších veřejných zdrojů a podle svědka se za ně vyráběla i propagandistická videa a financovaly výcvikové pobyty islámských radikálů v severním Walesu.

Knihkupectví i škola byly registrované jako charitativní instituce. Jejich kurzy navštěvoval i další z londýnských atentátníků Jermaine Lindsay.

Čtveřice radikálů zaútočila na systém londýnské veřejné dopravy v červenci 2005. Tři muži se odpálili v soupravách metra, čtvrtý na horní palubě autobusu. Zabili 52 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám