Hlavní obsah

OBRAZEM: Ruské jednotky se z Gruzie stáhnou do 22. srpna, uvedl Kreml

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti, AFP
MOSKVA/PAŘÍŽ/TBILISI

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve čtvrtek oznámil, že ruské jednotky se plně stáhnou z území Gruzie do pátku 22. srpna. Oznámil to francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který příměří dojednal. Medveděv s ním hovořil po telefonu. Sarkozy informaci potvrdil.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Ruské tanky odjížějí z Gori.

Článek

„K 22. srpnu bude část mírových sil odvedena do dočasné bezpečností zóny podle rozhodnutí Smíšené kontrolní komise z roku 1999. Zbytek kontingentu, který posílil mírové sbory, bude stažen do Jižní Osetie a do Ruska,“ uvedl tiskový odbor ruského prezidenta.

:.Gruzínští studenti demonstrují u ruského nákladního automobilu.foto: ČTK/AP

I po stažení ale zůstane na gruzínském území asi 500 ruských vojáků, uvedla kancelář francouzského prezidenta. Neupřesnila, kde přesně zůstanou, ale již dříve Paříž prohlásila, že Moskva bude dočasně mít i po stažení omezený počet vojáků na území kontrolovaném Tbilisi u hranice s Jižní Osetií.

Stahování se rozbíhá

Kancelář ruského prezidenta opět zdůraznila, že stahování začalo už v pondělí. Gruzínské zdroje a nezávislí reportéři však ohlásili první viditelné stahování až v úterý po hrozbách NATO Rusku.

Z města Gori odjelo sedm obrněných transportérů a tři tanky. Odcházet začala i pěchota.

:.Ruské obrněné transportéry opouštějí Gori.foto: Reuters/Adrees Latif

Mluvčí gruzínského ministerstva vnitra ale uvedl, že počet stažených obrněnců pouze potvrzuje, že jde o pouhou „iluzi stahování“. „Žádný tank ani ruský voják neopustili Gruzii,“ dodal.

:.Ruští vojáci na obrněném transportéru v Gruzii čekají na rozkaz odjet.foto: Reuters/Adrees Latif

Rusko už v pondělí uvedlo, že vojska z Gruzie neodcházejí, ale jen se stahují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám