Hlavní obsah

Rusové umístili do Gruzie balistické rakety, tvrdí USA

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, IHT

Rusko začalo v pátek umisťovat v Jižní Osetii balistické střely krátkého doletu SS-21. Uvedla to významná americká média s odvoláním na vysoce postavené vládní úředníky, kteří mají přístup ke zprávám tajných služeb. V pondělí přitom mělo Rusko začít s neustále odkládaným stažením svých sil z Gruzie.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Kolona ruských vozidel projíždí Abcházií do gruzínského města Zugdidi

Článek

Vládní úředník sdělil listům International Herald Tribune a New York Times, že rakety SS-21 na odpalovacích rampách byly rozmístěny v Jižní Osetii v pátek i s podpůrnými vozidly. Rozmístěny jsou severně od správního střediska Jižní Osetie Cchinvali. Podle armádních odborníků jsou tyto rakety schopné zasáhnout větší část území Gruzie včetně hlavního města Tbilisi.

Rusko balistické rakety v konfliktu vypálilo

Podle předsedy lobbistické organizace obhajující plán protiraketové obrany (Missile Defense Advocacy Alliance) Rusko také dvacet těchto střel v průběhu bojů z mobilních odpalovacích ramp skutečně vypálilo.

:. Fotografie trosek balistické střely SS-21 ve městě Gori, kterou zveřejnila MDAA

Právě tato zpráva zveřejněná ve čtvrtek mohla urychlit uzavření americko-polské dohody o rozmístění amerických antiraket GBI, která byla podepsána ještě týž den. Washington současně souhlasil s tím, že v Polsku budou trvale umístěny rakety Patriot, které mohou být použité právě k ničení nepřátelských balistických raket krátkého doletu, jako jsou SS-21.

Kolem Cchinvali také Rusové rozmístili protiletadlové střely.

Jižní Osetie chce na svém území ruskou základnu

Jihoosetský prezident Eduard Kokojev prohlásil, že hodlá požádat Rusko, aby v Jižní Osetii zřídilo stálou vojenskou základnu. "Požádáme vedení ruské federace, aby na území Jižní Osetie vznikla ruská vojenská základna, protože zde žijí ruští občané," řekl Kokojev v rozhovoru pro agenturu Reuters.

foto: Právo/ti

Jihoosetský lídr, který rozpustil vládu a v zemi vyhlásil výjimečný stav, se také postavil proti přítomnosti zahraničních pozorovatelů v Jižní Osetii. Stálá rada Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) přitom počítá, že do regionu vyšle asi stovku dalších pozorovatelů, což podporuje i Moskva. Její jednání začne v pondělí odpoledne.

Podle dohody o příměří se mají ruské síly stáhnout z gruzínského uzemí a v separatistických oblastech by měly zůstat jen ruské mírové sbory.

Stahování vázne

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přitom v neděli slíbil, že v pondělí začne dlouho odkládané stahování ruských sil z Gruzie . Ruské jednotky jsou nejen v separatistické Abcházii a Jižní Osetii, ale také v gruzínských městech Gori a v Senaki.

:. Ruský slib: Začneme se stahovat

Ohledně rychlého stažení z ruských sil z Gruzie panují pochybnosti. Ruský zákonodárce Konstantin Kosačev sdělil, že se ruské jednotku mohou stáhnout jen v případě, že "bude zajištěno, že Gruzínci nebudou používat sílu“ proti Jižní Osetii a Abcházii. Zdůraznil ale, že dříve nebo později ruské síly odejdou.

Americký ministr obrany Robert Gates v rychlé stažení ruských sil nevěří: "Můj vlastní pohled je, že to zabere mnohem více času, než by si kdokoli přál.“

Podle něj je proto nutné na Moskvu tlačit. V tom pokračují západní politici včetně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, jenž domluvil dohodu o příměří, i americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové.

V Gori je občas zaznamenána střelba ruských jednotek. Podle ruského ministerstva obrany jde o gruzínskou provokaci, kdy střílejí gruzínští vojáci v ruských uniformách.

Gruzie nevěří v úplné stažení ruských sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám