Hlavní obsah

Ukrajina nabídla Západu svůj systém protiraketové obrany

KYJEV

Ukrajina je připravena dát západním spojencům k dispozici svůj systém protiraketové obrany. Rusko letos odstoupilo od dlouhodobé rusko-ukrajinské smlouvy o spolupráci zahrnující tento systém. Ukrajina usiluje k nelibosti Ruska o členství v NATO a prohlášení jejího ministerstva zahraničí je toho dalším potvrzením, napsala agentura Reuters.

Foto: Mykola Lazarenko/Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko

Článek

Rusko začátkem roku přijalo zákony, které počítají s ukončením ruského využívání ukrajinských protiraketových radarů postavených ještě v sovětských dobách. Jejich úkolem je varovat před útokem z jihozápadu a západu. Podle vyjádření ministerstva tím Ukrajině poskytlo možnost spolupracovat v oboru protiraketové obrany s jinými zeměmi.

"To, že jsme přestali být vázáni dohodou z roku 1992 (s Ruskem), nám umožňuje zahájit aktivní spolupráci s evropskými zeměmi a propojit se s jejich stanicemi," uvedlo ministerstvo. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko tento týden ukončil ukrajinskou účast ve smlouvě dekretem.

Ukrajinskou nabídku využívání jejích radarů dávají agentury do souvislosti se čtvrtečním uzavřením americko-polské dohody o umístění části amerického protiraketového štítu v Polsku, což Rusko chápe jako vlastní ohrožení.

Ukrajina a Rusko se dlouhodobě neshodují v otázkách zahraniční politiky. Juščenko je velmi kritický vůči nynějšímu počínání Ruska v Gruzii a Moskvě se nezamlouvá dlouhodobá snaha Kyjeva začlenit se do evropských struktur.
Součástí Juščenkova dekretu z tohoto týdne je také nařízení, podle něhož musí ruské lodě černomořské flotily požádat o návrat na svou základnu na Krymu deset pracovních dní před plánovaným připlutím. Moskva toto rozhodnutí kritizovala a tvrdí, že armádní velitelé podléhají výhradně ruskému prezidentovi.
Podle ukrajinsko-ruské dohody z roku 1997 může ruská černomořská flotila zůstat v sevastoposlkém přístavu do roku 2017. Ukrajina ale už naznačila, že možná nebude chtít dohodu prodloužit.

Reklama

Související témata:

Související články

Spojené státy chtějí Ukrajinu v NATO

Americký prezident George Bush v úterý na Ukrajině podpořil přičlenění země k Severoatlantické alianci. Naopak francouzský premiér Francois Fillon členství...

Výběr článků

Načítám