Hlavní obsah

Srbsko uzná Kosovo, potvrdí-li ho haagský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/BANJA LUKA

Srbsko je připraveno uznat nezávislost Kosova, pokud o ní rozhodne Mezinárodní soudní dvůr v Haagu. V newyorském sídle OSN to v pátek prohlásil srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. Srbsko podle něj hodlá samo požádat soud o rozhodnutí v otázce nezávislosti Kosova.

Foto: Crack Palinggi , Reuters

Srbský ministr Jeremić (vlevo)

Článek

"Rozhodnutí by samozřejmě bylo nezávazné, ale Srbsko je připraveno akceptovat každé rozhodnutí, které soud přijme," řekl Jeremić. Zároveň dal ale najevo, že Srbsko očekává z Haagu podporu svého stanoviska, podle něhož je jednostranné vyhlášení kosovské nezávislosti nelegální a představuje porušení mezinárodního práva.

Srbsko chce u Mezinárodního soudního dvora žalovat většinu členských zemí Evropské unie, včetně ČR, a USA za to, že jednostranné rozhodnutí Kosova podpořily. Bělehrad pro tento krok potřebuje souhlas Valného shromáždění OSN a o ten teď Jeremić v New Yorku usiluje.

Srbský ministr vyjádřil naději, že srbská žádost získá při zářijové všeobecné rozpravě VS OSN podporu.

Mladić prý jedná s tajnými službami o podmínkách vydání

Paralelně s žalobou ovšem Srbsko usiluje o zlepšení vztahů s Evropskou unií a členství v ní. Srbsko má od července novou proevropskou vládu, která v uplynulých týdnech předala do Haagu třináct let hledaného někdejšího bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, jenž čelí obviněním z válečných zločinů a genocidy.

Někdejší armádní generál Ratko Mladić, obviněný ze stejný zločinů, je stále na útěku a Evropská unie podmiňuje další přiblížení Srbska k členství Mladičovým zadržením.

Mladić (66) je podle bosenských médií v kontaktu se srbskými tajnými službami a vyjednává o podmínkách svého vydání. Srbsko už přiznalo, že Mladić se v letech 2002 až 2005 ukrýval v Bělehradě v různých bytech, jež patří armádě.

Kosovo

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila jednostranně nezávislost v únoru letošního roku, srbský parlament ale tento krok označil za neplatný. Krok zatím uznalo přes 40 zemí, ale většina států mezinárodního společenství vyjadřuje pochybnosti nad tím, zda bylo vyhlášení nezávislosti Kosova v souladu s mezinárodním právem. Stanovisko haagského tribunálu by mělo podle srbského ministra zahraničí Vuka Jeremiče vnést do věci jasno a stát se "vodítkem" pro tyto země.

Reklama

Výběr článků

Načítám