Hlavní obsah

Abcházie a Jižní Osetie chtějí nezávislost, Moskva je podpoří

– MOSKVA • Aktualizováno
ČTK, BBC, aš, Novinky, Interfax, Itar-TASS

Ministři zahraničí Jižní Osetie a Abcházie začnou v pátek jednat v Moskvě o svém uznání. Oznámil to ve čtvrtek prezident Abcházie Sergej Bagapš na společné tiskové konferenci s jihoosetským prezidentem Eduardem Kokojevem. Krátce před tím ruský prezident Dmitrij Medveděv dal najevo, že Moskva podpoří jejich snahu osamostatnit se.

Článek

Medveděv jim slíbil podporu jakéhokoli řešení, pro které se rozhodnou, i kdyby to měla být nezávislost na Gruzii. "Nejenže je podpoříme, ale také je zaručíme. Na Kavkaze i ve světě," řekl Medveděv.

"Aspirace lidu Jižní Osetie na nezávislost se nezměnila. Budeme směřovat k nezávislosti v přísném souladu s pravidly mezinárodního práva," řekl v Moskvě Eduard Kokojev. "Pokud jde o naši nezávislost..., žádná síla nás nezastaví. Cíl je stanoven a jdeme k němu společně," dodal abchazský Sergej Bagapš.

foto: Právo/ti

Kokojev podle ruských agentur dodal, že "čím rychleji země Evropy uznají nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, tím rychleji se stabilizuje situace na Kavkaze". Podle Kokojeva nebude nutné ani další referendum, protože dvě už se konala.

"O termínu uznání nemohu nic říci, ale je to velmi reálné. Tím více po posledních událostech, po agresi, které se dopustila Gruzie,“ řekl Kokojev a dodal, že k rozhodnutí přispěla sama Gruzie. Kokojev dodal, že při bombardování Jugoslávie nikdo o územní celistvosti nehovořil a nechápe proč by tomu mělo být jinak v případě Gruzie.

Bagapš zdůraznil, že už existuje mezinárodní precedens, a tím je uznání Kosova. Abcházský prezident Bagapš současně zmínil právo národů na sebeurčení. Abcházci vlastní stát nemají. Současně uvedl, že Gruzie má problémy se separatismem i v dalších oblastech.

USA neberou vážně slova Moskvy o sebeurčení Abcházie a Jižní Osetie

Úřad amerického prezidenta oznámil, že bude ignorovat prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který prohlásil že "na řeči o gruzínské územní celistvosti lze zapomenout".

Bílý dům sdělil, že Lavrovův výrok považuje spíše za "výkřik", kterému nehodlají oficiální americká místa věnovat žádnou pozornost.

Americký ministr obrany Robert Gates uvedl, že není potřeba, aby v Gruzii byly přítomny nebo tam zasáhly americké jednotky. Varoval ale Rusko, že současný konflikt může nepříznivě ovlivnit pohled na Rusko na celá léta.

:. Vojáci v Gruzii zastrašují novináře střelbou. Video: Reuters

Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje.
Poslanci ruského parlamentu 21. března prezidentovi Putinovi doporučili, aby ve světle jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova diplomatické uznání gruzínských separatistických regionů zvážil.
JIŽNÍ OSETIE:
Počet obyvatel: asi 70 000 Hlavní město: Cchinvali Hlavní jazyky: osetština, gruzínština, ruština Hlavní náboženství: pravoslavné křesťanství Měna: ruský rubl, gruzínské lari
ABCHÁZIE:
Rozloha: 8600 km2 Hlavní město: Suchumi Obyvatelstvo: okolo 250 tisíc lidí, většinu tvoří Rusové a Abcházci, kteří mají ruské pasy. Gruzínci jsou po válce v letech 1992–3, kdy jich značná část uprchla, nyní v menšině. Jazyk: abcházština, ruština, gruzínština. Náboženství: křesťanství, islám. Přírodní zdroje: citrusy, tabák, čaj, dřevo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám