Hlavní obsah

Záchranáři vytáhli dva české speleology ze zatopené slovenské jeskyně

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROŽŇAVA
Aktualizováno

Ve čtvrtek ráno před čtvrtou hodinou se čeští a slovenští záchranáři dostali ke dvěma českým speleologům, kteří uvízli v jeskyni Hučiaca vyvieračka nedaleko Rožňavy. Před desátou hodinou se jim podařilo dostat na povrch. "Oba jsou na živu, jsou ale podchlazení," řekl Novinkám velitel zásahu hasičů Elemír Kerekeš.

Článek

Speleologové se uchýlili do suché části jeskyně, kde počkali na pomoc. Záchranáři je několik hodin dostávali ven. "Můžeme již říct, že už jsou za vodou," dodal Kerekeš.

Záchranáři v době, kdy čekali na pomoc, zabezpečili speleologům přívod vzduchu. "V této části jeskyně za sifonem je sucho, ale velmi chladno. Je tam asi devět stupňů," uvedl Kerekeš. Hlavní část záchranné akce provedli čeští a slovenští speleologové.

Do Rožňavy dorazila také speciální klimatizovaná sanitka, která po vyzvednutí speleologů převeze zachráněné do nemocnice.

Foto: Novinky

Dva čeští speleologové se dostali do zatopené části jeskyně. Vynořil se však jen jeden z nich. Později se nevynořil ani další Čech, který se vypravil nezvěstnému kolegovi na pomoc. Čeští jeskyňáři se pohybovali v oblasti, kterou naposledy pronikli lidé před 15 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám