Hlavní obsah

VIDEO: Ruské tanky porušily příměří, vpadly do Gori, Moskva to popírá

Novinky, CNN, aš, Interfax
GORI
Aktualizováno

Padesátka ruských tanků ve středu ráno vjela do strategicky významného gruzínského města Gori, uvedly gruzínské úřady. Do města pronikly poté, co ruský prezident Dmitrij Medveděv vyhlásil zastavení bojů a obě strany podepsaly příměří. Kolony ruských aut se podle agentury Reuters přesouvaly také do gruzínského města Zugdidi. Ruské mírové síly však pohyb svých vojsk v Gruzii podle agentury Interfax popřely.

Gruzie viní Rusko z porušení příměří a do Gori prý vjely tankyVideo: ČTK

 
Článek

O vpádu ruských tanků do Gori informoval šéf gruzínské bezpečnostní rady Alexander Lomia. Ruská strana se k obviněním, jež jsou jasným porušením podepsaného příměří, zatím nijak nevyjádřila. Gori leží asi 25 kilometrů od hranic Jižní Osetie na silnici do Tbilisi.

Zástupce náčelníka generálního štábu Ruské federace Anatolij Nogovicyn popřel, že by v Gori byly ruské tanky. „S veškerou svou odpovědností oznamuji, že žádné tanky v Gori nejsou a ani být nemohou.“

:. Ruští vojáci na tanku v Jižní Osetiifoto: ČTK/AP

Ruský generální štáb současně oznámil, že už zahájil plánované stažení vojsk do Gruzie. „Po završení operace ruský generální štáb začal s plánovaným stažením vojsk do míst jejich původní dislokace,“ dodal Nogovicym.

Gruzínský ministr Temur Jakobašvili také uvedl, že gruzínské síly byly ruskými jednotkami vytlačeny z Abcházie, kde se držely. Ruský generál to popřel. Podle něj byly gruzínské jednotky vytlačeny separatistickými silami.

Fotograf agentury Reuters ale zachytil velkou kolonu ruských nákladních aut, směřujících z Abcházie do gruzínského města Zugdidi.

Rusko popřelo i akci v Kodorském údolí v Abcházii. Vojáci se podle ruského velení musejí řídit ustanoveními dohody o příměří z roku 1992 a Abcházii nemohou opustit.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Kolona ruských vozidel projíždí Abcházií do gruzínského města Zugdidi

:. Kolona ruských vozidel projíždí Abcházií do gruzínského města Zugdidi.foto: Reuters/Umit Bektas

V noci na středu gruzínský prezident Michail Saakašvili přijal pětibodovou dohodu o příměří.Vypadl z ní Moskvou požadovaný šestý bod, podle něhož se mělo jednat o budoucím statutu obou oblastí, které ovládají separatisté. To Gruzie odmítala. V dohodě však ani není formulace o zachování územní celistvosti Gruzie, která byla v původním pondělním návrhu.

Hlavní body mírového plánu gruzínsko-ruského konfliktu
Dohoda o neužití síly
Zastavení všech vojenských akcí
Volný přístup pro humanitární pomoc
Gruzínské vojenské jednotky se vrátí na své stálé základny
Ruské vojenské jednotky se vrátí na pozice, jež zaujímaly před vypuknutím současného konfliktu. Dokud nebudou vypracována mezinárodní opatření, ruské mírové sbory "přijmou dodatečná bezpečnostní opatření"

Zpravodajé v oblasti až do incidentu uváděli, že boje utichají, ale zdůrazňovali přetrvávající napětí, které umocňují ostré projevy politiků.

foto: Právo /ti

Ukrajina nabízí mírové sbory

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko ve středu oznámil, že jeho země nabízí vojáky do mírových sil nasazených v Jižní Osetii. Tyto síly by působily pod mezinárodním mandátem, uvedl v projevu.

Ukrajina patří mezi země, které podporují Gruzii, Kyjev však ubezpečil Moskvu, že Gruzii neposkytne vojenskou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám