Hlavní obsah

Gruzie oznámila zastavení bojů, podle Ruska boje pokračují

– GRUZIE • Aktualizováno

Gruzie nařídila svým jednotkám zastavit boje a nabídla Rusku obnovení jednání. Slibuje si od toho ukončení konfliktu v jižní Osetii, který si již vyžádal několik tisíc mrtvých. Gruzie to oznámila ruskému velvyslanectví v Tbilisi. Ruští diplomaté podle Interfaxu tvrdí, že boje pokračují.

Článek

Rusko zatím příměří ani jednání nepřijalo. V neděli naopak bombardovalo letiště nedaleko Tbilisi a potopilo gruzíňskou jednu loď.

Gruzínské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že "všechny gruzínské ozbrojené síly se stáhly z oblasti konfliktu".

"Gruzie dala najevo, že je připravena ihned zahájit jednání s Ruskou federací o příměří a o skončení nepřátelských akcí," tvrdí prohlášení.

"Gruzínské ozbrojené síly zastavily palbu v oblasti (správního střediska Jižní Osetie) Cchinvali," na rozkaz prezidenta Michaila Saakašviliho, oznámilo ministerstvo.

Lavrov: Gruzínští vojáci jsou stále v Osetii

Interfax zároveň citoval zdroje ruského ministerstva zahraničí, podle nichž sice ruská strana dostala nótu o zastavení boje, ale "přestřelky pokračují a gruzínské jednotky se z oblasti konfliktu plně nestáhly". Stejně tak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonickém rozhovoru se svou gruzínskou kolegyní Ekou Tkešelaviliovou zdůraznil, že v Jižní Osetii jsou dosud gruzínští vojáci.

Podle ruských médií prezident Medveděv prohlásil v telefonátu se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, že Gruzie se musí z Jižní Osetie bezpodmínečně stáhnout. Tbilisi by také mělo ihned podepsat oficiální slib, že Jižní Osetii nenapadne, uvedl prý Medveděv.

Gruzínský prezident Michail Sakašvili řekl v rozhovoru s německým listem Rhein-Zeitung, že Rusko chce obsadit celou Gruzii, aby zajistilo kontrolu ropovodů ze střední Asie a zbavilo oblast demokracií.

Nedělní boje byly méně intenzivní

Tisíce civilistů již opustily tuto oblast, která byla od čtvrtka těžce bombardována. Ukrajina v neděli pohrozila Rusku, že ruským válečným lodím, které nyní blokují gruzínské pobřeží, neumožní návrat do černomořských přístavů před vyřešením konfliktu. Také Spojené státy varovaly, že krize kolem Jižní Osetie provázená nasazením ruské armády proti Gruzíncům, může dlouhodobě poškodit americké vztahy s Moskvou.

"Pokud bude Rusko pokračovat v nebezpečné eskalaci krize v Gruzii, bude to mít významný a dlouhodobý dopad na jeho vztahy se Spojenými státy," prohlásil poradce amerického prezidenta pro bezpečnostní otázky Jim Jeffrey.

Nedělní boje byly podle vojenských hlášení méně intenzivní poté, co Rusko začalo kontrolovat Cchinvali. Ruská armáda vyslal do oblasti své dělostřelectvo.

Podle vyjádření gruzínské strany ruská letadla stále prováděla bombové nálety na vojenská letiště nedaleko Tbilisi, přesto v Cchinvali byl v neděli již relativní klid a ruské jednotky město kontrolovaly.

Gruzie začala stahovat svá vojska z Cchinvali již v neděli ráno, ale některé jednotky stále zůstaly na jihu od města v jižní Osetii. Gruzínské tanky lemovaly cestu vedoucí mezi Cchinvali a pozicemi, ve kterých se gruzínské jednotky nacházely ve čtvrtek.

Podle moskevského rozhlasu byli při konfilktu zabiti dva gruzínští novináři a dva byli zraněni. Grigol Čichhladze pracoval pro ruské vydání týdeníku Newsweek a Alexandr Klimčuk byl fotografem ruské agentury ITAR-TASS. Oba se dostali do Jižní Osetie s gruzínskou armádou a zabili je jihoosetští dobrovolníci, řekl rozhlasu další korespondent Newsweeku Orkhan Džemal.

"Buď se opozdili za gruzínskými jednotkami, nebo se ztratili, ale narazili na jihoosetské kontrolní stanoviště. Snažili se dobrovolníkům utéci, ale ti na jejich auto začali střílet," řekl Džemal.

Další dva novináři v tomto voze, z toho jeden Američan, byli zraněni a přijati do nemocnice v jihoosetském správním středisku Cchinvali, řekl Džemal. Podle něj bylo od pátečního zahájení konfliktu zraněno celkem sedm žurnalistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám