Hlavní obsah

Abcházie vyhlásila na části země válečný stav

CNN, ČTK, aš. Novinky, Interfax

Konflikt v Gruzii se už v sobotu rozšířil do další separatistické oblasti, kterou je Abcházie. Abcházie vyhlásila v neděli mobilizaci záloh a v pěti okresech na deset dní také válečný stav. Gruzie obvinila Moskvu, že ve sporné Kodorské soutěsce útočí z Abcházie ruská vojka. Tbilisi tvrdí, že Rusko vyslalo do Abcházie své jednotky včetně dělostřelectva.

Článek

Podle gruzínské policie, která má v soutěsce svá bojová stanoviště, už začala evakuace místních obyvatel. Zdejší policie také podle agentury Reuters potvrdila začátek ruského útoku.

"Začali útok na Kodorskou soutěsku," řekl mluvčí gruzínského ministerstva vnitra. Na dotaz agentury Reuters, kdo za operací stojí, odpověděl, že ruská armáda. Podle agentury AFP Kodorskou soutěsku bombardovalo ruské letectvo.

Rusko akce nepotvrdilo. Abcházie ale uvedla, že v Kodorské soutěsce, které vede k Černému moři, působí její letectvo. Západ i Gruzie ale tvrdí, že ve skutečnosti jde o ruská letadla. Abcházie také uvedla, že do Kodorské soutěsky a k řece Inguri vyslala 1000 svých vojáků, dělostřelectvo a raketomety Grad.

Abcházie mobilizuje

Mezinárodně neuznávaný abchazský prezident Sergej Bagapš v neděli vyhlásil „mobilizaci s cílem zvýšit připravenost k boji“. Zatím jsou mobilizovány zálohy. Podle jeho kanceláře ale tento krok znamená, že během 24 hodin může schválit abchazský parlament všeobecnou mobilizaci. Vyhlásil v pěti okresech i válečný stav, který potrvá deset dní.

Bagapš dodal, že Abcházie už vyslala své vojáka do bezpečnostní zóny v Galské oblasti a do sousedství gruzínské Zugdynské oblasti: „Jsme připraveni nastolit pořádek a vyřešit nekonečné provokace tak zvaných gruzínských partyzánských oddílů." uvedl Bagapš, jenž míní úzce koordinovat své akce s nejvěrnějšími přáteli - Rusy.

Kodorská soutěska je velmi důležitá, protože je branou k Černému moři. Na počátku devadesátých let se o ni tvrdě bojovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám