Hlavní obsah

Ukrajina pohrozila Rusku kvůli Gruzii, neumožní návrat ruských lodí

– MOSKVA/KYJEV
CNN, ČTK, BBC, aš, Novinky, Interfax

První reálnou hrozbu Rusku, jehož jednotky bojují v Gruzii, adresovala v neděli Ukrajina. Uvedla, že ruským válečným lodím, které nyní blokují gruzínské pobřeží, neumožní návrat do černomořských přístavů před vyřešením konfliktu. Rusko má přístav Sevastopol pronajat do roku 2017.

Článek

Ukrajina si vyhrazuje právo zabránit ruským válečným plavidlům, která se zúčastní akce, v návratu na ukrajinské území, dokud konflikt nebude vyřešen," citovala agentura Interfax z prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí.

Moskvu hrozba zaskočila: „Toto prohlášení je pro nás nové a vyžaduje analýzu,“ uvedl generál plukovník Anatolij Nogovicyn z ministerstva obrany. „Do situace zasahuje třetí strana, což je překvapující,“ dodal ještě.

:.Ruský tank vjel do zničeného Cchinvali.foto: ČTK/AP

Rusko zatím čelilo pouze nekonkrétním výtkám. "Pokud bude Rusko pokračovat v nebezpečné eskalaci krize v Gruzii, bude to mít významný a dlouhodobý dopad na jeho vztahy se Spojenými státy," prohlásil například poradce amerického prezidenta pro bezpečnostní otázky Jim Jeffrey. Bílý dům vyzval Rusko, aby zastavilo útoky v Gruzii, jinak riskuje "významné" a trvalé poškození vztahů s USA.

Ruský křižník u gruzínských břehů

V neděli ráno ke gruzínským břehům dorazila skupina ruských lodí vedená raketovým křižníkem Moskva s raketami s plochou dráhou letu, torpédoborcem a dalšími plavidly. Jejich vyslání vysvětlilo ruské námořnictvo takto: "Námořnictvo dostalo rozkaz, aby nepřipustilo přísun zbraní a vojenského materiálu do Gruzie po moři," prohlásil námořní zdroj agentury Interfax.

V sobotu Rusko obvinilo ze spoluzodpovědnosti za nynější krizi ty, kdo zásobují zbraněmi gruzínské jednotky. Moskva jmenovala Ukrajinu , která vyzbrojuje gruzínské síly.

:.Gruzínští vojáci u silnice do Cchinvali v Jižní Osetiifoto: Reuters/Gleb Garanich

Izrael už oznámil, že pozastaví dodávky výzbroje do Gruzie s výjimkou ryze obranných zbraní. Bojí se, aby Rusko na oplátku nedodalo protiletadlové rakety do Sýrie a Íránu.

Představitel gruzínské bezpečnostní rady upozornil, že ruské lodě brání, aby do přístavu Poti připluly nákladními lodě s dodávkami pšenice a pohonných hmot.

Ruský vicepremiér Grigorij Karasin přitom jasně řekl, že Rusko nemíní bránit exportu ropy z přístavu.

Novinky s použitím Googlemaps.

Rusko požaduje změnu statutu Jižní Osetie

Moskva klade tvrdé podmínky pro zahájení mírových rozhovorů o Jižní Osetii. Jednat je ochotna až po úplném stažení všech gruzínských jednotek z Jižné Osetie. Gruzínci se zatím stáhli pouze ze správního střediska Cchinvali, které se po bojích změnilo v trosky.

:.Hořící dům v Cchinvali v Jižní Osetiifoto: ČTK/AP

Rusko také dalo najevo, že součástí dohody o příměří bude nový statut Jižní Osetie, aby se podobná situace už nemohla opakovat

Situace v Cchinvali je zatím nepřehledná a doposud se nepodařilo zajistit ani koridor pro uprchlíky. Ruští migrační úředníci zřídili provizorní kanceláře u horské silnice na hranicích, kudy přicházejí běženci z Jižní Osetie, aby zde nalezli střechu nad hlavou, jídlo a lékařskou pomoc. Někteří jsou raněni.

"Mnoho z nich nemohlo odejít z Cchinvali, protože silnice byla bombardována. Nemají nic, ani oblečení, ani jídlo," prohlašuje ruský úředník. Za sobotu podle něho přešlo hranice asi tisíc lidí. Rusko tvrdí, že uprchlíků je celkem 30 000.

:.Gruzínští vojáci se stahují z Cchinvali v Jižní Osetii.foto: Reuters/Gleb Garanich

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám