Hlavní obsah

OBRAZEM: Gruzie se částečně stáhla z Jižní Osetie, jedná s Ruskem

– TBILISI/MOSKVA • Aktualizováno
ČTK, BBC, aš, Novinky, RIA Novosti

Gruzínské jednotky se v neděli stáhly z hlavního města separatistické Jižní Osetie Cchinvali. Moskva to potvrdila. Gruzínský ministr vnitra nejprve oznámil, že se jednotky z Jižní Osetie stáhly úplně, pak to ale popřel člen gruzínské vlády. Podle něj gruzínští vojáci v této oblasti zůstávají a opustili pouze správní středisko Cchinvali. Gruzínská vláda poté uvedla, že začíná jednat s Moskvou o otevření humanitárního koridoru do oblasti.

Článek

„Chceme otevřít humanitární koridor a nabídnout možnost mírového řešení,“ uvedl ministr hospodářství Gruzie Tejmur Jakobašvilli. Koridor by měl umožnit odejít civilistům i novinářům z města Cchinvali . Rusové by mohli z oblasti tímto koridorem odvézt své zraněné.

:.Zraněný muž při evakuaci z hlavního města Jižní Osetie Cchinvali. foto: ČTK/AP/Musa Sadulayev

Mluvčí ministerstva vnitra od počátku odmítal, že by šlo o ústup. Podle něj to byl nutný krok pro to, aby se zabránilo humanitární katastrofě, které hrozila civilnímu obyvatelstvu.

Mluvčí ministerstva vnitra už v noci uvedl, že „Gruzie čelí humanitární katastrofě“.

Moskva přisouvá posily

Podle gruzínského ministerstva vnitra v noci začala Moskva přisouvat ke Gruzii dalších deset tisíc svých vojáků, a to jak po zemi, tak po moři. "Všechny (ruské jednotky) čekají na ráno, aby mohly zahájit akce,“ uvedl mluvčí . Podle tajemníka Národní rady gruzínské bezpečnosti Alexandra Lomaji dorazily lodě ruské flotily do přístavu v Abcházii. Je mezi nimi i raketový křižník Moskva s šestnácti raketami s plochou dráhou letu. Lodě blokují gruzínské přístavy.

:.Ruské jednotky právě vypálily raketu na gruzínské území.foto: ČTK/AP/Musa Sadulayev

Ruské letectvo v neděli brzy ráno také bombardovalo vojenské letiště u gruzínské metropole Tbilisi. Původní zprávy hovořily o bombardování mezinárodního letiště, které leží nedaleko od vojenského, to se však nepotvrdilo.

.: Novinky s použitím Googlemaps

V sobotu si vyžádaly boje gruzínských jednotek, které se pokusily ovládnout separatistickou Jižní Osetii, a ruské armády, jež odpověděla ostrým protiútokem, stovky obětí. Gruzínská armáda oznámila, že má sto padlých. Síly Jižní Osetie oznámily, že sestřelily gruzínské bitevní letadlo a ukázaly zakrvácenou helmu pilota

Obavy OSN z rozšíření bojů

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil v noci velké znepokojení nad eskalací bojů v Jižní Osetii. Vyslovil také obavy, že se násilí bude šířit. Už v sobotu se boje rozšířily do separatistické Abcházie.

:.Trosky sestřeleného gruzínského letadla.foto: ČTK/AP

Asistent generálního tajemníka Edmond Mulet oznámil Radě bezpečnosti OSN, že jej abchazské úřady požádaly o stažení vojenských pozorovatelů OSN (UNOMIG) z údolí Horní Kodori.

Americké diplomatické zdroje daly jasně najevo, že Washington z eskalace bojů viní Rusko. "Vyzýváme Rusko, aby zastavilo letecké a raketové útoky na Gruzii, respektovalo územní celistvost Gruzie a stáhlo své bojové jednotky z gruzínského území," zdůraznila ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v sobotním prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám