Hlavní obsah

Tvrdé boje v Jižní Osetii pokračují, Rada bezpečnosti se nedohodla

– TBILISI/MOSKVA/NEW YORK • Aktualizováno
CNN, BBC, aš, Novinky, Itar TASS, RIA Novosti

V sobotu pokračují tvrdé boje mezi gruzínskými vojsky a Ruskem podporovanými separatisty v Jižní Osetii, které se postupně rozšiřují na území Gruzie. Ruská letadla bombardovala Tbilisi i přístav Poti. Bojuje se i v hlavním městě Jižní Osetie Cchinvali, na jehož okraji jsou ruské obrněné síly, které v sobotu ohlásily ofenzívu. Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN nepřineslo žádné řešení.

Článek

USA, Velká Británie a Francie chtěli v rezoluci označit Rusko za útočníka, to ale Moskva, která má právo veta tvrdě odmítala. Požadovala naopak označit za útočníka Gruzii, i když separatistická Jižní Osetie není mezinárodně uznávaná. V Radě bezpečnosti se ke kompromisu nedospělo a tvrdé boje dále pokračují.

Požár konfliktu se šíří

Ruská letadla bombardovala tři gruzínské základny včetně vojenského letiště u Tbilisi. Letecky napadeno bylo i město Gori. Bomby dopadly také na přístav Poti. Gruzie uvedla, že přístavní zařízení bylo zcela zničeno. Ruské velení v sobotu ráno oznámilo, že se k mírovým sborům, jež měly dohlížet na klid zbraní mezi Osetinci a Gruzíny, přidaly ruské jednotky a zahajují operaci, která Gruzii „přinutí k míru“. Rusové zároveň bez dalších podrobností potvrdili sestřelení dvojice svých vojenských letadel.

Novinky s použítím googlemaps

Gruzie tvrdí, že ovládá celé hlavní město separatiské Jižní Osetie Cchinvali, které dobyla během pátečních bojů. Na jeho okraj dorazil už v pátek odpoledne předvoj ruských posil. Ty se nyní spojily a zahájili operaci s cílem vytlačit Gruzínce.

„Naší mírotvorci a k nim připojené jednotky podnikají právě operaci, která donutí gruzínskou stranu k míru. Leží na nich také odpovědnost za ochranu obydlí,“ sdělil ruský prezident Dmitrij Medveděv po jednání s náčelníkem generálního štábu Nikolajem Makarovem. Podle velitelství už dorazily na kraj Cchinvali veškeré posily z 58. ruské armády včetně tanků a motostřeleckých jednotek.

Rusové také přiznali, že letištích sousedících s Gruzií jsou soustřeďována bitevní letadla.

Ruský bitevník Suchoj Su-25 bombarduje gruzínské pozice v Jižní Osetii,foto: Reuters/Irakli Gedenedze

Situace na bojišti je nepřehledná. Každá strana ji popisuje zcela jinak. Osetinci tvrdí, že se jim gruzínský nápor s pomocí Rusů podařilo odrazit, naopak gruzínský prezident Michail Saakašvilli oznámil, že Gruzínci Cchinvali plně ovládli.

Boje si vyžádaly civilní oběti a značné škody

Podle svědků je však ve městě mnoho budov poškozeno dělostřeleckými a minometnými granáty. V ulicích města se bojuje a obě strany nasadily tanky. Osetinské síly domobrany se snaží ničit gruzínské tanky raketovými granátomety.

Jasný není ani počet obětí bojů. Mezinárodně neuznaný prezident Jižní Osetie Eduar d Kokojev uvedl, že gruzínský útok si vyžádal 1400 mrtvých. Oběti a škody potvrzují i svědci. „Viděla jsem ležet těla na ulicích kolem zničených budov i v autech,“ uvedla obyvatelka města Ljudmila Ostajeva pro agenturu AP, která z Cchinvali utekla. „Teď je nelze ani spočítat. Žádná budova nezůstala neponičená,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám