Hlavní obsah

Haider se už zase vrací na trůn

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Pravičácký populista Jörg Haider (58) je už zase v jednom kole. Ohlásil návrat z korutanské bašty do rakouské celostátní politiky. Může za to hospodská rvačka.

Foto: ČTK

Jörg Haider

Článek

Vyhlazovací lágr v Osvětimi označil kdysi za „trestný tábor“, chválil zaměstnanost za nacistické třetí říše. Útočil na muslimské přistěhovalce a naposledy vyvolal konflikt, že v Korutanech, kde působí jako hejtman – předseda zemské vlády, nechal ve dvojjazyčných obcích strhnout slovinské nápisy. Své si s ním užila i Praha: napadal Temelín a poválečný odsun Němců přirovnal k deportacím Židů.

O víkendu ohlásil, že převezme předsednické křeslo ve Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) a povede je do předčasných parlamentních voleb vypsaných na 28. září. Současně dal na srozuměnou, že po volbách zůstane v Korutanech. „Do Vídně půjdu jedině tehdy, pokud se stanu kancléřem. To je pro mě jediná představitelná alternativa,“ nechal se slyšet se svým typickým sebevědomím.

V čele ultrapravicových Svobodných (FPÖ) zažil hvězdné chvíle v roce 1999, kdy mu hlasy odevzdalo 27 procent Rakušanů. Kancléř Wolfgnag Schüssel pak navzdory hlasité nevoli Evropské unie přibral FPÖ, avšak Haider v jeho kabinetu nezasedl, tahal za nitky zpovzdálí v Korutanech. V dalších volbách v roce 2002 však těžce ztratil, protože voliči mu měli za zlé, že v koalici s lidovci prosadil velmi málo ze svých priorit. Před třemi lety se však s FPÖ rozkmotřil a založil novou stranu – BZÖ.

„Evropa zná jen dva politiky, které všichni odepsali, srazili na podlahu ringu a oni přesto boxují dál. Silvia Berlusconiho a Jörga Haidera,“ přibližuje americkým čtenářům list Boston Globe.  

Zamíchá kartami?

Teď mu k politickému návratu pomohla hospodská bitka. V říjnu 2006 oslavovaly špičky BZÖ volební úspěch – vstup do parlamentu. V restauraci stoupala nálada i vášně a nakonec se strhla rvačka mezi ochrankářem a mluvčím bývalé ministryně spravedlnosti.

Osobnímu strážci přispěchal na pomoc jeho nadřízený, šéf strany Peter Westenthaler. „Nikoho jsem nenapadl,“ tvrdil, avšak svědci to vyvrátili. Minulý týden mu soud za křivou výpověď vyměřil devět měsíců podmíněně.

Rakouská média mají za to, že Haider před volbami zamíchá kartami. „Mohl by svému uskupení pomoct alespoň k sedmi procentům, takže by se přeneslo přes čtyřprocentní hranici nezbytnou pro zastoupení v parlamentu,“ předpovídá týdeník Profil s tím, že 80 procent hlasů dodají Haiderovi jeho korutanští stoupenci.  

FPÖ zaútočila nařčením, že je gay

FPÖ se obává, že jim Haider ukradne procenta voličské přízně. Vytáhli proto staré obvinění, že je gay. „Haider se nebaví jen se svými chlapci, ale opět nechává tančit své loutky,“ poznamenal generální tajemník FPÖ Harald Vilimsky, přičemž loutkou mínil především Westenthalera.

Zatímco Haider, jak je jeho zvykem, na klepy o své homosexualitě nijak nereagoval, rakouská Homosexuální iniciativa s odpovědí nelenila: „Lesbičky a gayové se musí vyrovnat s tím, že homosexuálové nejsou jen dobří, ale i špatní lidé.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám