Hlavní obsah

Na Slovensku propustili údajného teroristu Labsího

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenský Nejvyšší soud ve čtvrtek definitivně rozhodl, že údajný terorista Mustafa Labsí (39) nebude vydán do Alžírska a bude propuštěn. Labsí ve čtvrtek odpoledne opustil věznici v bratislavském Justičním paláci, ale vzápětí ho předvedla cizinecká policie na pohovor, což je běžný postup po propuštění z vydávací vazby.

Foto: Jan Koller, ČTK

Eskorta přivádí údajného teroristu Mustafu Labsího do jednací síně bratislavského krajského soudu.

Článek

Nejvyšší soud původně s vydáním Labsího do Alžírska souhlasil. Ústavní soud však v červnu upozornil, že Labsímu v Alžírsku hrozí mučení, tudíž je jeho vydání nepřípustné. Proti jeho vydání se postavila také mezinárodní organizace Amnesty International. Rovněž vyjádřila obavy, že by Labsí mohl být mučen.

Vláda: je to ohrožení národní bezpečnosti

Slovenské ministerstvo spravedlnosti označilo propuštění Labsího za ohrožení národní bezpečnosti. "Nikdy jsem nekomentoval rozhodnutí soudů, ale v tomto případě se nemůžu ubránit dojmu, že teroristé vraždící lidi mají víc lidských práv, než jejich oběti. Slovensko se stalo díky několika lidem rájem pro teroristy," uvedl ministr spravedlnosti Štefan Harabin.

Labsí byl v roce 2005 v Alžírsku odsouzen v nepřítomnosti k doživotí za členství v teroristické skupině a za falšování dokladů. Měl mít kontakty na teroristickou síť Al-Kajda a údajně absolvoval výcvik v Afghánistánu. Alžír požádal o jeho vydání loni v červnu na základě smlouvy z roku 1981 a ubezpečil, že muži nehrozí mučení ani trest smrti.

Labsí přijel na Slovensko nelegálně v roce 2006. Po vstupu na slovenské území byl umístěn v uprchlickém táboře ve městě Medveďovo. Na Slovensku má údajně manželku a syna, kteří mají slovenské občanství. V zemi požádal o azyl, ale jeho žádost byla zamítnuta.

V minulosti byl Labsí trestán za přípravu teroristických útoků, pobýval ve vězení ve Velké Británii a ve Francii. Měl údajně cvičit teroristy, kteří v roce 2001 zaútočili na New York. Na Slovensku pak měl kontaktovat Rabaha Kadriho, zatčeného v roce 2002 britskou policií okamžitě po příletu z Bratislavy do Londýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Terorista Labsí požádal na Slovensku o azyl

Alžířan Mustafa Labsí (37), který je zadržovaný v bratislavském Justičním paláci pro podezření z napojení na teroristickou síť al-Kajda, požádal na Slovensku...

Slovensko nevydá Alžírsku údajného teroristu

Slovenský Ústavní soud ve čtvrtek rozhodl, že Slovensko nemůže vydat do Alžírska údajného teroristu Mustafa Labsího (39). Nejvyšší soud SR přitom v lednu 2008...

Výběr článků

Načítám