Hlavní obsah

Jižní Osetie tvrdí, že na ni Gruzie připravuje útok

– CCHINVALI • Aktualizováno
Novinky, DPA, RIA Novosti, ItarTASS

Tajemník bezpečnostní rady separatistické Jižní Osetie Aanatolij Barankevič ve čtvrtek oznámil, že Gruzie chystá proti tomuto území velkou agresi. Podle něj bude do útoku nasazena i těžká technika včetně tanků a obrněných transportérů. S tvrzením přišla po noční přestřelce, při níž bylo zraněno dvacet lidí.

Článek

Noční boje potvrdil velitel ruských mírových sborů Marat Kulachmetiv, podle něhož střet začal ve 23:40. Vojáci obou stran v něm použili ruční zbraně, kulomety a minomety. Na osetské straně bylo podle tvrzení úřadů „při masivním ostřelování“ zraněno 18 osob včetně civilistů. Gruzie přiznala dva raněné na své straně.

Ruské zdroje původně uváděly i čtyři mrtvé.

Útok mají vést motorizované jednotky

Podle Barankeviče budou nasazeny mechanizované jednotky páté brigády. Ty se údajně přeorganizovávají do bojového uskupení a zbytek brigády má nařízenou bojovou pohotovost. „Je to příprava velké agrese,“ vyvozuje Barankevič.

Podle něj Gruzie míní nejprve obsadit Prisské výšiny a odtud postupovat dále na hlavní město.

Napětí mezi Osetií a Gruzií zesílilo o víkendu, kdy při přestřelce zahynulo šest lidí.

Gruzie obvinění odmítá

"Konfrontace není v gruzínském zájmu a doufám, že není ani v zájmu Ruska. Měli bychom všichni toto třeštění zastavit," zdůraznil gruzínský prezident Michail Saakašvili v televizi.

Moska dala už několikrát najevo, že podporuje jak Jižní Osetii, tak další separatistickou oblast - Abcházii. Oznámila, že v případě útoku Gruzie podnikne razantní protiopatření.

Své hrozby Moskva zesílila letos po vyhlášení samostatnosti Kosova, které nemíní uznat. Varovala, že protiopatřením by mohlo být uznání Jižní Osetie a Abcházie.

Mezi Gruzií a Ruskem panuje už několik let silné napětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám