Hlavní obsah

Slovenského policistu - agenta prý zastřelili kvůli špatné kamufláži

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský policista, který se v pondělí ve městě Levice zúčastnil loupeže ve směnárně jako nasazený agent, doplatil životem na nedokonalou kamufláž lupu a špatnou komunikaci mezi policisty. Uvedl to bývalý ministr vnitra Vladimír Palko po středečním jednání s policejním prezidentem Jánem Packou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policista - agent neměl po fingované loupeži u sebe v kufříku notebook ani směnky, které měly být předmětem lupu. Objednavatelé loupeže to pravděpodobně odhalili a policistu zastřelili.

"Problematická byla komunikace mezi agentem a lidmi, kteří zásah řídili, a improvizace. V průběhu akce se několikrát měnilo místo, kde mělo dojít k odevzdání kufříku s lupem. Vrah to pravděpodobně zjistil a došlo ke konfliktu," uvedl Palko. Exministr vnitra konstatoval, že riziko bylo příliš velké a policejní akci označil za nejtragičtější v historii Slovenska.

Akce údajně proběhla bez souhlasu prokurátora. "Policie zákon neporušila, protože akce proběhla podle zákona o policejním sboru, nikoliv podle trestního řádu," uvedl.

Objednavatel se neukázal

Připravovanou loupež oznámil policii jeden z pachatelů a policie nasadila do akce svého agenta. Policista Róbert V. byl na přepadení směnárny nasazen a vydával se za lupiče. Policisté proto při samotné loupeži nezasáhli, protože měli na místě člověka a chtěli se dostat k objednavateli loupeže.

Róbert V. ale oproti původnímu plánu nasedl s dalšími třemi lupiči do auta Škoda 120 L. Tím neuposlechl rozkazu svých nadřízených. Zatím se neví, zda jej k tomu lupiči nedonutili.

K odevzdání lupu mělo dojít na čerpací stanici v Levicích. Benzínka byla obsazena příslušníky speciální jednotky, ale objednavatel loupeže se neukázal. Auto pokračovalo v jízdě a po asi 400 metrech v něm došlo ke střelbě. Zahynul policista a lupič, který loupež prozradil policistům. Policie pak zadržela posádku vozu a po několika hodinách také objednavatele loupeže. Vrahovi hrozí doživotí a lupičům osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám