Hlavní obsah

Žalobci přemýšlejí, jak dosáhnout maximálního trestu pro Fritzla

Novinky, rei
AMSTETTEN

Rakouská prokuratura debatuje o způsobu, jak maximalizovat trest pro Josefa Fritzla, který ve sklepě domu v Amstettenu 24 let věznil dceru, kterou znásilňoval a měl s ní sedm dětí. Poté, co před časem vyšlo najevo, že by mohl strávit „jen“ deset let za mřížemi, zvažuje žaloba nové obvinění ze zotročování.

Foto: Reuters

Josef Fritzl

Článek

Fritzl (73) se přiznal, že dceru věznil a měl s ní děti, z nichž jedno zemřelo a on jeho tělo spálil. I přes toto částečné přiznání vyšlo minulý měsíc najevo, že by mohl dostat „pouze“ deset let vězení.

Rakouské právo nezná vícenásobný rozsudek a uděluje jeden trest za zločin s největším postihem. Jelikož hrozí, že jeho děti využijí práva nevypovídat, bude těžké dokázat zabití Michaela, jenž zemřel krátce po porodu v roce 1996. Podobně by potíže mohly nastat u obvinění ze znásilnění, a to vzhledem k nedostatku důkazů. Fritzl by tedy mohl být odsouzen za omezování cizí svobody.

Prokuratura se snaží zabránit, aby jeden z nejsledovanějších případů v dějinách země skončil poměrně nízkým trestem. Žalobci proto zvažují, zda Fritzla na základě paragrafu 104 trestního zákoníku neobviní ze zotročování - zločinu, který zákoník přejal z norem z 19. století a za nějž je nejvyšší trest 20 let vězení.

Podle médií bylo osloveno několik předních právních odborníků, aby prozkoumali možnost rozšíření obvinění. Případ je podle soudce Kurta Leitzenbergera bezprecedentní a je proto pochopitelné, že žalobci zkoumají veškeré možnosti. Mluvčí prokuratury Gerhard Sedlacek potvrdil, že o obviněních nebylo ještě zcela rozhodnuto. Má se tak stát do konce září, aby mohl proces v prosinci začít.

Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elizabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo. Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v současnosti se léčí se zbytkem rodiny, která se učí žít společně a zvládat běžné situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám