Hlavní obsah

Cestovní kancelář nabízí zájezd po Karadžičových stopách

Právo, vpl

Nejhledanější muž Evropy se stane turistickým trhákem. Tomu, kdo chce na vlastní oči vidět, kde se Radovan Karadžič ukrýval, kde ho zatkli a drželi ve vazbě, nabízí od toho týdne cestovní kancelář Vekol tours program Pop-Art Radovan.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Článek

„Organizujeme Tito tour, kde bývalého doživotního jugoslávského prezidenta hraje herec, který si mimo jiné pochutnává v Modrém vlaku pochutnává na Titově oblíbeném víně, a Tesla tour, velmi populární především u cizinců. Nepochybuji, že zahraniční hosté teď budou chtít vidět místa, která v minulých dnech oblétla svět,“ řekla televizi RTL Danica Dragutičová, jedna z průvodkyň programu s názvem Pop- Art Radovan.

A hned ze sebe vysypala nabídku: turisty během 90 minut zavede k paneláku v Gagarinově ulici v Novém Bělehradě, kde si Karadžič, vydávající se za léčitele Dragana Dabiče, pronajal byt. Danica jim ukáže pekařství, kam si chodil pro chléb, i trafiku, kde si každý den kupoval tisk.

Dojde i na jeho oblíbenou hospodu Luda kuča, kde si dají - jako ještě nedávno Karadžič - červené víno medvědi krev nebo slivovici a zazpívají si při guslích, srbském lidovém nástroji, na který šéf bosenských Srbů hrál. Jako suvenýr si účastníci mohou zakoupit časopis Zdravý život se článkem léčitele Dabiče.

Pak hosté nasednou do autobusu č. 78 do Batajnice, kde ho podle oficiální verze zatklo komando srbsko tajné služby, a na závěr je čeká prohlídka Zvláštního soudu, kde čekal na převoz do Haagu. „Nabízíme to, o co je zájem. Nový produkt si vyžádali švýcarští turisté, máme objednávky od Číňanů, Skandinávců, Britů, ale i Američanů,“ uzavírá Dragana Tubičová z Vekol Tours.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám