Hlavní obsah

Soud se neshodl na vině spolupachatelů útoků v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Po více než třech měsících prozatím skončil proces se třemi britskými muslimy, kteří byli obviněni z podílu na teroristických útocích ze 7. července 2005, při nichž zemřelo 52 lidí. Porota se totiž ani po 15 dnech rokování nedokázala shodnout na verdiktu, a soudce ji proto rozpustil. Obžaloba nyní musí rozhodnout, zda bude usilovat o konání nového soudu s novou porotou.

Foto: Profimedia.cz

Útoky na londýnskou hromadnou dopravu si vyžádaly přes padesát obětí. Sebevrahové zaútočili ve třech soupravách metra a v autobuse.

Článek

Dvaatřicetiletý Mohammed Shakil, osmadvacetiletý Sadeer Saleem a pětadvacetiletý Waheed Ali byli zatčeni koncem června 2006 a obviněni z podněcování a přípravy teroristických atentátů. Trojice mladých mužů pochází ze severoanglického Leedsu, kde žili někteří pachatelé krvavého londýnského útoku.

Pachateli sebevražedných pumových atentátů, provedených 7. července 2005 ve třech soupravách metra a jednom autobuse, byli mladí britští muslimové, především pákistánského původu. Ti při útocích zahynuli.

Podle obžaloby tři muži z Leedsu strůjcům atentátu pomáhali. Prý se k nim připojili například v prosinci 2004, aby jim pomohli hledat vhodné lokality pro budoucí pumové útoky. Podle příkazu soudce zůstanou i nadále ve vazbě a o jejich dalším osudu se rozhodne v září. 

V červenci 2005 vybuchly nálože v londýnské hromadné dopravě dvakrát. Druhý útok jiných místních islámských radikálů se uskutečnil dva týdny po prvním, ale nezdařil se a nikdo při něm nebyl zraněn. Jeho čtyři pachatelé byli loni odsouzeni k doživotnímu vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám