Hlavní obsah

Tusk: Jednání Polska s USA o štítu se mohou protáhnout

VARŠAVA

Jednání Varšavy s Washingtonem o umístění části amerického protiraketového systému na polském území se podle polského premiéra může protáhnout. Donald Tusk v pátek v polské veřejnoprávní televizi TVP prohlásil, že důvodem mohou být listopadové prezidentské volby v USA. Zároveň ujistil, že Varšava nehodlá při rozhovorech s Američany nějak využívat volební situace ve Spojených státech.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Na vybudování systému obrany, který má chránit USA a spojence z NATO před případnými střelami z tzv. darebáckých států, vládě odstupujícího prezidenta George Bushe velmi záleží. Ačkoliv se proti projektu nestaví ani opoziční demokraté, včetně jejich prezidentského kandidáta Baracka Obamy, Bushova administrativa i Polsko počítaly s dohodou do konce roku. Polský premiér původně věřil v dohodu do konce července.

"Spojené státy dnes, stejně jako před čtyřmi lety, zažívají velké volební představení. Volby prezidenta vždy v USA znamenají určitou změnu směru, a tak lze usuzovat, že existuje riziko, že tato jednání (o protiraketovém systému) mohou trvat poněkud déle," řekl však v pátek šéf polského kabinetu.

Příští jednání Poláků s Američany o možnosti umístit v Polsku kolem roku 2012 americkou raketovou základnu, se má uskutečnit koncem srpna ve Washingtonu.

USA plánují umístit v Polsku sila s antiraketami, radar má stát v České republice. Hlavní smlouvu o radaru už ministři zahraničí Spojených států a ČR podepsali v Praze začátkem července.

Reklama

Výběr článků

Načítám