Hlavní obsah

Slovenská poslankyně chce vykázat fotbal z Dunajské Stredy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Místopředsedkyně slovenského parlamentu Anna Belousovová ze Slovenské národní strany žádá zákaz fotbalových utkání v Dunajské Stredě. Diváci tam na víkendovém fotbalovém utkání totiž zpívali maďarskou hymnu, skandovali protislovenská hesla, mávali maďarskými vlajkami a vyvěsili vlajku s mapou tzv. velkého Uherska zahrnujícího i Horní Uhry, tedy dnešní Slovensko.

Foto: Jakub Súkup , ČTK

Fanoušci FK DAC Dunajská Streda povzbuzují svůj tým během utkání 2. kola slovenské fotbalové ligy se Spartakem Trnava 25. července. Na pořádek při zápasu dohlížely ozbrojené složky slovenské policie.

Článek

Slovenský fotbalový svaz by měl podle Belousovové okamžitě vyšetřit protislovenské provokace diváků v Dunajské Stredě. Navrhuje, aby se zápasy zdejšího klubu hrály v jiném městě.

"Takovéto nesportovní chování diváků je na stadiónech nepřípustné. Policie by se měla věnovat skupinám lidí, kteří zneužívají sportovní utkání k propagaci velkomaďarských politických cílů," uvedla Belousovová.

Mluvčí fotbalového svazu Ivan Čeredejev konstatoval, že příslušné orgány svazu události při utkání již prošetřují. "Děje se tak i bez výzvy politiků," dodal.

Klub DAC Dunajská Streda se vrátil do nejvyšší slovenské soutěže po několika letech. Slovensko - maďarské vztahy se od doby, co DAC nehrál nejvyšší soutěž zhoršily. Domácí zápasy DAC navštěvují také fanoušci budapešťského klubu Ferencváros, jejichž tvrdé jádro sympatizuje s maďarskou ultrapravicí. Víkendové utkání s Trnavou zabezpečovalo 300 policistů, jízdní policie a k dispozici bylo také vodní dělo.

Policie obvinila 25letého fanouška z Trnavy z výtržnictví, protože v průběhu utkání strhl maďarskou vlajku zavěšenou u sektoru domácích fanoušků a vběhl s ní na hrací plochu. Rozhodčí na několik minut utkání přerušil, ale nakonec se zápas dohrál. DAC zvítězil nečekaně hladce 3:0.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám