Hlavní obsah

V italských ulicích budou hlídkovat vojáci

Novinky, BBC, rei
ŘÍM

Italská vláda oznámila nasazení stovek vojáků do městských ulic. Záměrem má být posílení policejních jednotek v boji proti zločinnosti. S nasazením tří tisíc vojáků se zatím počítá na půl roku.

Článek

Na dva tisíce vojáků má hlídat ve městech včetně Říma, Neapole, Milána a Turína úřední a správní budovy. Další tisíc bude patrolovat v ulicích s policisty. Ministr obrany Ingazio La Russa řekl, že vládá po šesti měsících výsledky opatření přehodnotí a zváží, zda do projektu nezahrne další města.

"Není to militarizace měst, ale jasná reakce na žádost o větší bezpečnost,“ řekl. Středolevá opozice vládu kritizuje za budování image.

Vojáci mají v ulicích hlídkovat vyzbrojeni lehkými zbraněmi. Ti u důležitých objektů budou mít ochranné doplňky a automatické pušky. Povoláni budou příslušníci pozemních vojsk, letectva, námořnictva i polovojenští karabinieři.

Poslední podobné nasazení armády se uskutečnilo v letech 1992 až 1998 při tažení pro mafii na Sicílii.

Boj se zločinem a ilegálním přistěhovalectvím byl hlavním slibem premiéra Silvia Berlusconiho v kampani před dubnovým zvolením. Itálie bojuje především proti přílivu tisíců Romů z Rumunska. Vláda kvůli tomu před časem vyhlásila stav nouze. Úřady Romům snímají otisky prstů, za což si vysloužily kritiku Evropské unie. Ministr La Russa proto navrhuje, aby se evidovaly otisky všech občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám