Hlavní obsah

Britské úřady řeší další ztrátu, zmizely tisíce nevyplněných pasů

LONDÝN

Na 3000 nevyplněných britských pasů a vízových potvrzení byly ukradeny v severní Anglii z dodávky, která dokumenty přepravovala. Sdělilo to dnes britské ministerstvo zahraničí, které vyhlásilo mimořádné pátrání po pohřešovaném nákladu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dodávka vezla v pondělí dokumenty na letiště v Norholtu, odkud měly putovat britským velvyslanectvím v zahraničí. Pasy a víza zmizely podle úřadu ve chvíli, kdy řidič zastavil a odskočil si do obchodu.

Pracovníci pasové služby ministerstva připustili vážné pochybení, ale tvrdí, že čipové zajištění pasů znemožňuje jejich použití. Podle bezpečnostních expertů, které citovala místní média, však dokumenty mohou sloužit k padělání a k podvodům. Cena ukradených dokumentů je prý na černém trhu kolem 2,5 miliónu liber, tedy asi 75 miliónů korun.

Skandály se ztrátami důležitých dokumentů nejsou v Británii ojedinělé. Naposledy unikla v polovině června databáze londýnské nemocnice St. George's Hospital s citlivými údaji o 20 000 pacientech.

Týden před tím britské úřady hlásily hned tři úniky citlivých dokumentů. Nejprve se našla tajná vládní zpráva o Iráku a Al Kajdě ve vlaku do Surrey a o pár dní později jiná pro ministerstvo financí. Salfordský úřad ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsové také potvrdil krádež počítače s tajnými dokumenty týkajícími se údajně bezpečnostních otázek. Loni se v Británii opakovaně ztratila data o miliónech lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám