Hlavní obsah

Brežněv prý v roce 1968 převzal zvací dopis na WC 

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zvací dopis, který posloužil jako záminka k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, převzal sovětský vůdce Leonid Brežněv údajně v Bratislavě na WC. Agentuře TASR to řekl slovenský historik Ivan Laluha.

Foto: ČTK

Sovětský vůdce Leonid Brežněv (vpravo) s americkým prezidentem Geraldem Fordem

Článek

"Podle svědků se to stalo 3. srpna 1968 v hotelu Sorea, což bylo zařízení Revolučního odborového hnutí," uvedl Laluha.

Otázka, kdo dopis odevzdal, však nadále není jasná. "Měl to být Zbyněk Soják, pracovník aparátu ÚV KSČ. Není však jasné, zda ho odevzdal sám, nebo tím někoho pověřil," dodal Laluha.

Vedení SSSR bylo začátkem srpna 1968 nespokojeno s výsledky jednání s Dubčekem v Čierne nad Tisou, která se konala od 29. července do 1.srpna 1968. "Ten zvací dopis Sověti potřebovali, aby zdůvodnili okupaci země před světovou veřejností a mezinárodním komunistickým hnutím," říká historik.

Brežněv po bratislavských jednáních prohlásil, že zvací dopis už mají. "Řekl to 18. srpna 1968 na poradě vedoucích tajemníků komunistických stran Varšavské smlouvy," dodal Laluha.

Reklama

Výběr článků

Načítám