Hlavní obsah

Karadžičův dvojník zmátl rakouskou policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbský tisk v pondělí zveřejnil fotografii srbského léčitele Petara Glumace, který je velmi podobný falešnému doktoru Draganu Dabičovi, za něhož se vydával Radovan Karadžić, stíhaný za válečné zločiny a genocidu v bývalé Jugoslávii. Glumac tvrdí, že loni pobýval v Rakousku a byl krátce zadržen policií. Rakouský tisk minulý týden označil tohoto zadrženého Srba za Karadžiče.

Foto: Stringer, Reuters

Zleva: Petar Glumac a Radovan Karadžić alias Dragan Karadžić

Článek

Podobnost Glumace i Dabiče na fotografiích v srbském tisku Blic, Kurir a Alo! je až zarážející: úplně stejné bílé vousy, stejné dlouhé bílé vlasy, stejný nos, dokonce i brýle. Liší se jen obočí, které má Glumac bílé a Dabić tmavé. Malý rozdíl je také vidět na čele, jež je u srbského léčitele vrásčitější než u Radovana Karadžiče.

Karadžić byl před týdnem po třinácti letech na útěku zadržen srbskou policií a nyní čeká na vydání k haagskému tribunálu.

V rakouském tisku se minulý týden objevila zpráva, že Radovan Karadžić loni v květnu v Rakousku jen tak tak unikl zatčení, když byl vyslýchán jako svědek vraždy. Rakouské ministerstvo vnitra v neděli potvrdilo tehdejší zákrok i výslech Srba jménem Petar Glumac, který o sobě tvrdil, že je léčitelem. Policisté prý nyní, když viděli fotografii zatčeného Karadžiče, v něm údajně poznali člověka, kterého měli loni u výslechu. Ministerstvo nyní prověřuje, kdo opravdu byl tehdy zadržený člověk.

Skutečný Petar Glumac, kterému je 78 let a žije nedaleko Bělehradu, nyní srbskému tisku potvrdil, že loni pobýval ve Vídni, kde praktikoval alternativní medicínu. Popsal, jak tehdy rakouská policie uprostřed noci vtrhla do vídeňského bytu, kde bydlel, a odvedla ho v poutech k výslechu. Zadržen prý ale byl kvůli vraždě, jíž se dopustil majitel bytu. "Když policisté viděli můj pas, pochopili, že jsem jen stařec, který nemá nic společného s vraždou, kterou vyšetřovali," cituje jeho slova list Blic.

Srbská policie Karadžiče měsíce sledovala

Srbský tisk také popisuje to, jak srbská tajná služba na základě jednoho anonymního telefonátu měsíce sledovala stopu Radovana Karadžiče, alias doktora Dragana Dabiče.

"Navázali jsme s ním kontakt na jednom sympoziu v květnu v Bělehradě a od té doby se více než 50 agentů střídalo v jeho hlídání. Většina z nich ale nevěděla, o koho jde," řekl listu Press jeden policejní zdroj zachovávající anonymitu. Podle něho nejtěžší v tomto případě bylo ověřit, zda je doktor Dabić skutečně Radovan Karadžić.

"Dva z našich agentů se vydávali za manželský pár, který má problém s otěhotněním, a během konzultace se jim podařilo zmocnit se několika jeho vlasů. Ty nám potom pomohly určit na základě DNA identitu," cituje list policejní zdroj.

Tři podmínky pro zatčení

Srbský tisk přináší i řadu nových okolností, které údajně provázely zadržení Karadžiče.

List Večernje Novosti s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování tvrdí, že Dabić alias Karadžić byl sledován tři měsíce a o jeho zadržení bylo rozhodnuto, když byly splněny tři hlavní podmínky.

Tou první byl nástup do funkce nového šéfa tajné služby Saši Vukadinoviče, blízkého prozápadnímu prezidentovi Borisi Radičovi. Za druhou označil list skutečnost, že se Karadžić po odhalení bude snažit uprchnout. Tou poslední bylo v červnu zadržení Stojana Župljanina, rovněž hledaného mezinárodním tribunálem. Po jeho zatčení nastal chaos v síti lidí, kteří pomáhali uprchlíkům, tvrdí Večernje Novosti.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Výběr článků

Načítám