Hlavní obsah

VIDEO: Záplavy na Ukrajině zabily 22 lidí

KYJEV/BUKUREŠŤ

Na 22 stoupl podle pondělního sdělení ukrajinských úřadů počet obětí povodní, které postihly zemi. Je mezi nimi i šest dětí. Kvůli nejhorším záplavám na Ukrajině za posledních sto let bylo evakuováno přes dvacet tisíc lidí. Voda za západě země poničila na 40 000 domů.

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Zaplavená oblast Ukrajiny Ivano-Frankivsk

Článek

Po několik dnech deště v jihozápadních Karpatech se vylily ze břehů řeky Prut a Dněstr. Vláda odhaduje škody na 460 miliónů dolarů. Prezident Viktor Juščenko vyhlásil zatopené území za oblast národní katastrofy a vyhlásil výjimečný stav. Na Ukrajině bylo v postižených oblastech zničeno 75 procent úrody.

:.Evakuovaní Ukrajincifoto: Reuters/Mykhailo Markiv

Většina obětí je z nejvíce postižené hornaté oblasti Ivano-Frankivsk. Počet obětí se může dále zvyšovat, neboť mnoho lidí se stále pohřešuje. Mnozí vesničané ze strachu z rabování odmítli evakuaci. Mnoho lidí musely pak zachraňovat čluny a vrtulníky.

:.Rumunka se pokouší zachránit dveře domu.foto: ČTK/AP

Se záplavami se potýká i sever Rumunska, odkud úřady hlásí pět mrtvých a na 20 000 lidí je bez dodávek elektřiny. Kromě Prutu stoupla i Tisa, jejíž hladina je místy až o deset metrů vyšší než obvykle. S povodněmi bojovali také na Slovensku, kde se však situace už zlepšuje. Povodně na Dněstru ohrožují i Moldávii.

Foto: Mykhailo Markiv, Reuters

Lidé v zaplavené oblasti Ivano-Frankivsk používají lodě

:.Lidé v zaplavené oblasti Ivano-Frankivsk používají lodě.foto: Reuters/Mykhailo Markiv

V pondělí Juščenko vyzval obyvatele, podnikatele a organizace, aby poškozeným poskytli pomoc. "Je to tragédie rozměrů, jaké tu nikdy nebyly," prohlásil prezident.

V Kyjevě se sešla Rada pro národní bezpečnost a obranu, aby projednala plán krizových opatření. K jeho sestavení Juščenko již v neděli vyzval vládu Julije Tymošenkové. Oba čelní představitelé o víkendu navštívili postižené oblasti, aby se seznámili se situací.

:.Ukrajinci v zaplavené oblasti Ivano-Frankivskfoto: Reuters/Mykhailo Markiv

Největší obavy panují z poškození dvou velkých přehrad na Dněstru, i když Juščenko uvedl, že jejich hráze vydrží. Přesto se u nich situace pečlivě sleduje. Pod nimi leží stovky vesnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám