Hlavní obsah

Italská vláda vyhlásila kvůli imigrantům stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská vláda Silvia Berlusconiho vyhlásila kvůli sílícímu přílivu nelegálních přistěhovalců v zemi stav nouze. Toto opatření má místním úřadům poskytnout více prostředků ke zvládnutí nárůstu imigrace, která se v letošním roce zdvojnásobila.

Foto: Santiago Ferrero, Reuters

Ilegální imigranti po zadržení

Článek

Uvedl to římský deník La Repubblica, podle něhož chce italský ministr vnitra Roberto Maroni nechat vybudovat ve všech částech země nové sběrné tábory.

Podle údajů ministerstva vnitra připlulo do Itálie v první polovině letošního roku 10 600 migrantů. Ve stejném období loňského roku to bylo jen 5378.

Poprvé byl v Itálii kvůli přílivu uprchlíků převážně ze severní Afriky vyhlášen celostátní stav nouze v roce 2002. Každý rok pak byl obnovován. Předchozí středolevá vláda Romana Prodiho však letos v únoru označila kapacity v táborech za dostatečné a stav nouze omezila jen na jihoitalské regiony Kalábrie, Sicílie a Apulie, kam míří většina nelegálních migrantů. Na žádost ministerstva vnitra však současná vláda opatření znovu rozšířila na celou zemi.

Opozice s tím ale nesouhlasí. "Itálie nepotřebuje žádná nelidská a mimořádná opatření," řekl turínského listu La Stampa poslanec Rocco Buttiglione ze Svazu středu. Ministr vnitra chce své záměry poslancům vysvětlit na úterní schůzi parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám