Hlavní obsah

Evakuovaní turisté na Rhodosu se vrátili do hotelů

RHODOS/PRAHA

Řečtí hasiči dostali částečně pod kontrolu oheň, který se šíří v lesích na ostrově Rhodos. Kvůli dusivému kouři bylo v pátek evakuovány tři hotely. Opustit je muselo asi 2000 lidí včetně Čechů. V sobotu dopoledne se vraceli zpět do hotelů.

Foto: Rafal Klimkiewicz, Reuters

Turistka si zakrývá obličej před dýmem, který znepříjemňuje pobyt na ostrově Rhodos.

Článek

"Delegáti cestovních kanceláří nás teď z místa informovali, že v letoviscích, která byla zasažena kouřem, se již vzduch pročišťuje a požár je v tomto okamžiku lokalizován v horách v dostatečné vzdálenosti od turistických letovisek," uvedl mluvčí asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Oheň přímo turisty neohrožuje, nebezpečný je spíše dusivý dým. Několik evakuovaných lidí mělo kvůli němu problémy s dýcháním.

Požáry dělaly problémy také turistům, kteří na ostrov přijeli. Museli zůstat poblíž letiště, protože úřady uzavřely cesty mezi severní a jižní částí ostrova.

Lidé, kteří na dovolenou přilétli, se nemohli přesunout do letovisek na jihu a cestovní kanceláře jim na noc zajistily náhradní ubytování na severu.

Muž se snažil spálit podrost

Požáry trápí Řecko každé léto. Ten na Rhodosu založil jednašedesátiletý muž. Neuhlídal oheň, když se pokoušel spálit podrost na svém pozemku. Půjde na čtyři roky do vězení a musí zaplatit pokutu v přepočtu 350 000 korun.

Podle posledních odhadů oheň na ostrově sežehl okolo 6000 hektarů piniových a cypřišových lesů a zemědělské půdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám