Hlavní obsah

Čeští turisté kvůli požárům uvízli na Rhodosu

Novinky, ČTK, Bohuslav Borovička, Právo, Focus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Čeští turisté v pátek kvůli požárům uvízli na jihu řeckého ostrova Rhodos. Několik dní trvající požáry na řeckém ostrově Rhodos dorazily v noci na pátek k pobřeží na jihovýchodní části ostrova a ohrozily letoviska Lardos a Kiotari. Místní úřady oblast uzavřely a zakázaly cestovat mezi jihem ostrova a jeho severní částí, kde je letiště. klienti se ale přece jen náhradní cestou dostali na letiště a ostrov opustí během pátku.

Článek

Uzavření přístupových cest se týká oblasti Lardos, kde má CK Fischer v současnosti zhruba 60 klientů. Podle mluvčího CK Daniela Plovajka museli setrvat ve svých hotelích. Po deváté hodině večer už ale byli lidé na cestě na letiště v severní části ostrova.

Těm, kteří na ostrov v pátek přiletěli a nemohou jet na jih, zajistila cestovní kancelář náhradní ubytování v hlavním městě Lardos. "To samé bude platit i pro další klienty, kteří mají přilétat na Rhodos během večera. Pro ty máme také zajištěno ubytování v hlavním městě," uvedl v pátek Plovajko. Týkat se to má podle něj dalších zhruba 200 lidí.

Úřady v pátek dokonce na ostrově evakuovaly tři hotely, které ohrožoval štiplavý dým. Odejít muselo asi 2000 turistů. Rekreanti byli dočasně přestěhováni, zřejmě se ale brzy vrátí.

Turistické oblasti oheň přímo neohrožuje.

Na Rhodu jsou až 4000 českých turistů

Podle odhadu ředitele CK Alexandria Zdeňka Marka jsou nyní na Rhodu tři až čtyři tisíce českých rekreantů. „V letoviscích Lardos a Kiotari, která jsou daleko na jihovýchodě, je jen pár hotelů a českých turistů tam nebylo mnoho. Hlavní turistická riviéra je mezi městy Rhodos (metropole ostrova) a Lindos a tam žádné nebezpečí nehrozí a ohrožena není ani cesta na letiště,“ řekl Marek Právu.

Hasiči likvidují poslední ohniska požárů západně od Atén.foto: ČTK/AP

Podle ředitele CK Alexandria, která tam má na osm stovek zákazníků, není nutné přijímat nějaká zvláštní opatření, protože všichni jsou v bezpečí. Rekreanty však obtěžuje hustý černý mrak, který zakrývá slunce.

Řecko vyhlásilo stav nouze

Požáry na Rhodosu zuří už čtvrtý den. Ve středu se je podařilo dostat pod kontrolu, ale ve čtvrtek ráno je vítr opět rozfoukal. V oblasti byl vyhlášen stav nouze.

"Obydlené zóny nejsou ohroženy, ale jsme znepokojeni předpovědí silného větru," uvedl podle agentury AP mluvčí hasičů, jimž na ostrově pomáhá v boji proti živlu zejména ve střední a jižní části ostrova stovka vojáků. Přesto se oheň dnes přiblížil na pouhých 50 metrů k obci Laerma. Hasičům se zde k večeru podařilo dostat živel pod kontrolu. Na pomoc řeckým hasičům vyslaly své letouny Francie, Itálie a Kypr.

Lesní požáry běsní i severně od Atén a na jihu Řecka. Kvůli požáru musela být uzavřena i dálnice spojující Patras a Korinth ve vzdálenosti 190 kilometrů od Atén. Nasazeno je šest vodních bombardérů, vrtulník a deset hasičských vozů.

Místní média začala o ničivých požárech informovat až ve chvíli, kdy již bylo jasné, že je nelze utajit. Úřady na ostrově mají obavy, že negativní publicita by mohla odradit zahraniční turisty od cesty na ostrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám