Hlavní obsah

Karadžić: Skrývat se pro mě nebylo těžké

BĚLEHRAD

Někdejší bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžić, dopadený po 13 letech ukrývání před úřady a haagským tribunálem, si byl jistý, že ho nikdy nenajdou a zůstává přesvědčen, že ho neudal informátor. Uvedl to list Blić, jenž jako první citoval Karadžiče z vězení. Skrývat se prý pro něj nebylo těžké.

Článek

„Skrývat se pro mě nebylo těžké až na to, že jsem byl odloučen od mé rodiny. Zúčastňoval jsem se konferencí a stával před kamerami, protože jsem byl přesvědčen, že mě nikdy nenajdou. Vylučuji možnost, že mě někdo udal, neboť nikdo, s kým jsem byl v kontaktu, nevěděl, že jsem Radovan Karadžić,“ citoval exprezidenta Blić.

Byl to rovněž Blić, který vzhledem k tomu, že má přístup k právníkovi Karadžiče Svetozaru Vujavičovi informoval, že se zatčení událo v autobuse, v němž Karadžič směřoval na čtrnáctidenní dovolenou do lázní za Bělehradem. S sebou měl také hotovost v hodnotě asi 14 000 korun, notebook a dva mobilní telefony.

Karadžičovo tvrzení, že ho zatkli už v pátek a nikoliv až v pondělí, jak bylo oznámeno, potvrdili svědkové z autobusu. Komentátoři spekulují, že vláda čekala s oznámením na začátek parlamentních prázdnin. Podle Bliče nemá Karadžić ponětí, kde ho přes víkend drželi. Zacházeli s ním ale prý dobře.

Skutečný Dabić zemřel před 15 lety

Zatímco po něm pátraly úřady, žil Karadžić v Bělehradě pod falešnou identitou a vedl soukromou alternativní medicínskou praxi. Účastnil se rovněž různých konferencí a měl své internetové stránky. Falešný průkaz na jméno Dragan Dabić mu byl vydán v malém městě Ruma ve Vojvodině. Srbská média spekulují, že mu k tomu pomohl Slobodan Medić, místní vojenský vůdce, který stejně jako Karadžić čelí obvinění z genocidy osmi tisíc muslimů ve Srebrenici v roce 1995. Skutečný Dragan Dabić, rodák ze Sarajeva, zemřel v roce 1993.

"Nový" Dragan Dabić vystupoval jako úctyhodný starší muž, který se po ulicích pohyboval v tmavém hábitu a oblíbeném světlém klobouku. I když tvář a hlas Radovana Karadžiče většina lidí, s nimiž dlouhovousý mudrc s brýlemi přišel do styku, důvěrně znala, nikdo z nich nepojal ani nejmenší podezření. V jeho vyjadřování prý nebyla slyšet ani stopa černohorského nebo bosenského přízvuku, který dříve byl pro projevy bývalého bosenskosrbského předáka typický, svěřila se například spolupracovnice časopisu Zdrav život, která s "doktorem" v minulých měsících byla často ve styku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám