Hlavní obsah

VIDEO: Obama v Berlíně vyzval ke společnému boji s globálními hrozbami

Novinky, rei
BERLÍN
Aktualizováno

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama pronesl ve čtvrtek v Berlíně u Sloupu vítězství projev o transatlantickém partnerství a spolupráci světového společenství v boji s hrozbami, kterým planeta čelí. Projevu na místě naslouchalo asi 200 000 lidí.

Foto: Jim Young , Reuters

Barack Obama v Berlíně

Článek

„Toto město jako žádné jiné zná touhu po svobodě,“ řekl, přičemž připomněl počátek novodobých vzájemných vztahů mezi Spojenými státy a Německem po porážce hitlerovského režimu ve druhé světové válce.

„Jedna válka a skončila a druhá mohla začít,“ pokračoval Obama v narážce na ochlazení vztahů mezi Západem a tehdejším Sovětským svazem a počátkem studené války. „A v nejtemnějších hodinách Berlíňané plamen pochodně naděje živili dál,“ dodal s tím, že americká letecká pomoc přitom hrála klíčovou roli. K obrazu kooperace a sdílení v době ohrožení a fyzického rozdělení německé metropole se pak opakovaně vracel.

"Hovořím k vám jako občan Spojených států a obyvatel tohoto světa" (Barack Obama v Berlíně)

:. Projevu naslouchalo asi 200 000 lidí.foto: Reuters/Tobias Schwarz

Dnes, po pádu berlínské zdi, otevření trhů a rozšíření demokracie čelí podle Obamy lidé 21. století dalším výzvám. Připomněl propojení dnešního světa: teroristické útoky ze září 2001 se připravovaly v Hamburku, drogy vyrobené v Afghánistánu se dostanou do Německa, auta vyrobená v Pekingu napomáhají tání ledovců.

Mezitím jsme se ale na cestě rozešli, dodal Obama. V Evropě se podle něj ozývají protiamerické názory, v USA nejsou zase vzácné hlasy bagatelizující evropské dědictví. „Musíme strhnout zdi, které mezi námi jsou,“ dodal s tím, že to platí pro všechny lidi na planetě bez ohledu na státní či náboženskou příslušnost. „Nemůžeme si dovolit být rozdělení. Žádný národ nemůže čelit dnešním výzvám sám. Je čas se spojit,“ dodal Obama.

Vyzval také ke skoncování s jadernými zbraněmi, ukončení války v Iráku, snížení škodlivých emisí, partnerství Evropské unie s Ruskem, míru na Blízkém východě, v Dárfúru a dalších konfliktních oblastech.

Obama v Evropě

Barack Obama zahájil v Berlíně cestu po Evropě setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Do Evropy přiletěl z návštěvy Blízkého východu. Po Německu navštíví v pátek Francii a v sobotu Velkou Británii. Ve všech třech zemích je podle Gallupova institutu preferovaným kandidátem na příštího prezidenta USA. V Berlíně chtěl Obama původně hovořit u Braniborské brány, s čímž ale šéfka německé vlády nesouhlasila, protože Obama není oficiálním státníkem a místo hraje významnou roli v německých dějinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám