Hlavní obsah

Východ Slovenska už druhý den bojuje s velkou vodou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severovýchod Slovenska sužují povodně. Bylo zaplaveno celkem 37 obci, z nichž několik bylo zcela odříznuto od okolního světa. Meteorologové v průběhu čtvrtka varovali před dalšími intenzivními srážkami.

Foto: Lázár Peter, Právo

Rozvodněná řeka Topľa komplikovala život obyvatelům východoslovenské obce Lukov. Řeka zničila několik mostů a bezprostředně ohrožuje domy.

Článek

V obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa, kde si povodeň vyžádala dva lidské životy, místní lidé mluví o stoleté vodě. "Mám 86 roků, ale něco podobného jsem ještě nezažila," řekla televizi TA3 obyvatelka obce Čirč.

Dvojici obětí obyvatelé Čirče znali. "Je to velká tragédie pro celou rodinu. Zůstali po nich čtyři děti," říká s pláčem místní žena. 41letý muž a 33letá žena se snažili zabránit, aby voda strhla maringotku v jejich zahradě. Oba odnesla voda a jejich těla našli záchranáři asi kilometr od domu bez známek života.

Premiér Fico slíbil odškodnění

V noci ze středy na čtvrtek dorazili na východ Slovenska premiér Robert Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák. Lidé si stěžovali především na nedostatek těžké techniky. Premiér přislíbil, že postižené obce vláda odškodní. "Zdá se, že nefunguje dostatečně komunikace mezi místními orgány a státem. To způsobuje zbytečné zdržení záchranných prací," konstatoval Fico.

Slovenská armáda ve čtvrtek nasadila v postižených oblastech těžkou techniku i vrtulník. "Pomáháme především v obcích, které byly zcela odříznuté od okolního světa. Například u obce Livov náš vrtulník dopravil 30 bochníků chleba, mléko, vodu a inzulín," uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Gemela. Armáda postavila pontonový most v obci Kružlov v okrese Bardejov.

V Prešovském kraji ve čtvrtek evakuovali 300 obyvatelů romské osady v obci Kolačkov. Byli umístěni v místním kulturním domě.

V Javorové dolině ve Vysokých Tatrách uvěznila vysoká voda devítičlennou skupinu turistů. Dvě rodiny s malými dětmi zůstaly uvězněny v myslivně Pod Muráňom, když rozvodněný potok Javorinka zničil most. Hasiči se je snažili dostat na druhý břeh pomocí speciální lanovky. Tuto možnost využila pouze jedna žena, ostatní turisté odmítli možnost záchrany lanovkou na vysutém lanu nad rozbouřeným potokem. Hasiči jim pomocí lanovky poslali potraviny.

V obci Švedlár v okrese Stará Ľubovňa evakuovali 10 romských rodin z místní osady. Asi 80 lidí bylo umístěno do budovy základní školy. "Dostali čaj a zabezpečili jsme pro ně stravu na tři dny," uvedla Tatiana Szabová z obecního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám