Hlavní obsah

OBRAZEM: Srbští radikálové protestovali proti zatčení Karadžiče

ČTK, aš, Novinky, B92
BĚLEHRAD

Asi dvě stě padesát srbských radikálních ultranacionalistů v úterý večer protestovalo v centru Bělehradu na Náměstí republiky proti zatčení předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Na zasahující policisty házeli zápalné láhve, sklenice i stolky z blízké kavárny. Na pět desítek radikálů bylo zatčeno.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Policisté odvádějí zadrženého srbského radikála.

Článek

Demonstrovali především mladí radikálové, nesoucí portréty Karadžiče a Mladiče, kteří skandovali hesla proti haagskému soudu a ministru vnitra. Nesli též zástavy radikální organizace Obraz.

:. Policisté zasahují proti srbským radikálům na Náměstí republiky.foto: Reuters/Oleg Popov

Na náměstí se objevil i generální tajemník ultranacionalistické opoziční Srbské radikální strany Aleksandar Vučić, který byl radostně vítaný. Demonstroval i Karadžičův bratr Luka.

:. Nepokoje srbských radikálů v centru Bělehradufoto: Reuters/Marko Djurica

Vučić již během dne varoval před násilnostmi kvůli zatčení bývalého prezidenta Republiky srbské, které srbské úřady oznámily v pondělí večer. "Karadžić je srbský hrdina. Jeho zadržení vyvolá silný odpor," prohlásil Vučić.

:. Policisté zasahující v centru Bělehradu.foto: Reuters/Oleg Popov

Demonstrovalo se i před bělehradskou věznicí, kam byl Karadžić převezen. Několik desítek srbských nacionalistů skandovalo "Karadžić je hrdina". I tam bylo několik demonstrantů zatčeno.

:. Srbští radikálové házejí na policisty kameny.foto: Reuters/Oleg Popov

Věznici hlídali po zuby ozbrojení vojáci a policisté. Zesílené hlídky policie jsou rozmístěny také v celém centru Bělehradu. V centru platí zákaz shromažďování.

:. Náměstí republiky po vytlačení radikálů.foto: Reuters/Oleg Popov

Reklama

Výběr článků

Načítám