Hlavní obsah

Policie rozbila komando ETA

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská policie zasadila v úterý drtivý úder baskické separatistické organizaci ETA. Při razii v několika městech na severu země zatkla nejméně osm členů tohoto teroristického uskupení, čímž rozbila v současnosti nejaktivnější komando ETA.

Foto: Vincent West , Reuters

Policie zatkla nejméně osm aktivistů.

Článek

Mezi zadrženými je i jeho šéf Arkaitz Goikoetxea (27), který je od roku 2003 jedním z nejhledanějších pohlavárů organizace. Jeho komando pod názvem Vizcaya stálo v pozadí většiny atentátů spáchaných od června 2007, kdy separatisté ukončili jednostranné příměří. Nese také odpovědnost za letošní pumový útok na policejní kasárna, při němž zahynul jeden příslušník pořádkových sil.

Zadržení komanda je druhým největším úspěchem v boji proti ETA, která terorem usiluje o vytvoření samostatného baskického státu na severu Španělska a jihozápadě Francie. V květnu byl zadržen nejvyšší šéf celé organizace Francisco Javier López Peňa.

ETA o sobě dala vědět také v neděli, když její aktivisté odpálili na severošpanělském pobřeží čtyři nálože. Jedna žena byla zraněna. Počet obětí ETA za čtyři desetiletí její činnosti se blíží k 900.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám