Hlavní obsah

Stanoviska Polska a USA ke štítu se přibližují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski řekl, že se sbližují stanoviska Varšavy a Washingtonu k plánovanému umístění amerického obranného štítu ve střední Evropě. Sikorski to řekl v pondělí po setkání s náměstkem americké ministryně zahraničí Danielem Friedem. Američané chtějí v Polsku umístit sila s antiraketami, radar má stát v ČR.

Článek

Zatímco s českou stranou Spojené státy už podepsaly hlavní smlouvu o radaru, s polskou o podmínkách dohody stále jedná. Polsko žádá výměnou pomoc při modernizaci armády. Hlavně se jedná o umístění střel Patriot. Američané dali najevo, že konkrétní polské požadavky jsou přílišné.

Polský premiér Donald Tusk přesto před několika dny naznačil, že dohoda mezi Varšavou a Washingtonem by mohla být uzavřena do konce července. Sikorski v pondělí řekl, že setkání s Friedem přinesl přiblížení stanovisek obou zemí. Připomněl, že Fried přijel do Varšavy na pohřeb někdejšího polského ministra zahraničí Bronislawa Geremka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám