Hlavní obsah

Němečtí turisté zajatí v Turecku kurdskými rebely jsou na svobodě

ANKARA

Tři němečtí turisté, které v Turecku drželi jako rukojmí kurdští rebelové, jsou na svobodě. Informovalo o tom turecké ministerstvo zahraničí. Němci jsou nyní pod ochranou tureckých bezpečnostních složek. Zajati byli 8. července v noci při výstupu na horu Ararat.

Článek

"Turecký ministr zahraničí právě zatelefonoval svému německému protějšku, že tři němečtí občané jsou v rukou tureckých sil a že jsou zdraví," řekl mluvčí úřadu Burak Özügergin. Podmínky, za jakých se zajatci dostali na svobodu, neupřesnil.

Separatistická Strana kurdských pracujících (PKK) po únosu uvedla, že bude Němce zadržovat, dokud Berlín neukončí represi proti přívržencům PKK v Německu, kde žije kolem 2,4 miliónu tureckých imigrantů včetně asi 600 000 Kurdů. Německé úřady to označily za vydírání a požadovaly okamžité propuštění trojice.

Od počátku roku bylo v Německu zatčeno mnoho představitelů PKK, včetně Ayfer Kayové, bývalé milenky vězněného vůdce skupiny Abdullaha Ocalana.

Tři Němci patřili ke skupině 13 horolezců, kteří se chystali vystoupit na horu Ararat. Do jejich tábora proniklo podle místních úřadů pět povstalců z PKK, kteří tři horolezce unesli. Celý region byl poté pro turisty až do odvolání uzavřen.

PKK je na seznamu organizací, které EU, USA a Turecko označují za teroristické. Formace bojuje od roku 1984 za samostatný stát Kurdů na jihovýchodě Turecka osídleném převážně Kurdy a od té doby v bojích zahynulo přes 37 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám