Hlavní obsah

Ve Španělsku postupně vybuchly celkem čtyři bomby

MADRID
Aktualizováno

Ve Španělsku před třetí hodinou odpoledne vybuchla i poslední ze čtveřice avizovaných bomb. Podle úřadů se všechny exploze obešly bez zraněných, místa se včas podařilo evakuovat. Na bomby upozornili předem baskičtí separatisté.

Foto: Profimedia.cz

Sever Španělska se často potýká s útoky baskických separatistů. Ilustrační foto.

Článek

Jako první explodovala nálož na přímořské promenádě v severošpanělském Laredu, nikoho nezranila. Rovněž bez obětí se obešla i další exploze, která byla o něco později oznámena ze severošpanělského města Noja. Třetí exploze exploze se ozvala opět u pláže v Laredu. Čtvrtá detonace přišla opět ve městě Noja, tentokrát na golfovém hřišti.

Španělské úřady tvrdí, že údajný mluvčí baskických separatistů je varoval před celkem čtyřmi náložemi, které měly být v neděli odpoledne odpáleny.

Místní úřady v rozhlase informovaly, že před první explozí jim zavolal neznámý muž, který jménem separatistické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) oznámil brzký výbuch čtyř bomb v oblasti.

První nálož vybuchla krátce před 12:00 SELČ a nikoho nezasáhla, uvedla rozhlasová stanice Cadena Ser. Mluvčí místních hasičů upřesnil, že anonymní telefonát přišel krátce před 10:30 SELČ a hovořil o čtyřech náložích u pláží Lareda a Risu a u golfového hřiště v oblasti Noja. Bomby by měly vybuchnout mezi polednem a 15:00 SELČ.

ETA je za 40 let boje za samostatný stát Basků zodpovědná podle Madridu za nejméně 823 životů. Baskický stát by se měl podle ní skládat ze čtyř provincií ve Španělsku (Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra) a tří ve Francii: Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

Reklama

Výběr článků

Načítám