Hlavní obsah

Cestu k moři komplikují mnohakilometrové kolony v Rakousku

VÍDEŇ/BERLÍN
Aktualizováno

Řidiči, kteří směřují přes Rakousko k Jadranu, by se měli obrnit trpělivostí, protože na rakouských dálnicích je čekají mnohakilometrové zácpy. Nejhorší je situace u severního vjezdu do Tauernského tunelu na dálnici A10 u Salcburku, kde se vytvořila 20 kilometrů dlouhá kolona automobilů. Zácpy jsou i na dálnicích v Německu a Švýcarsku. Situace se má mírně zlepšit až v pozdním odpoledni, varují autokluby ARBÖ a ÖAMTC.

Článek

Nebývale silný provoz zažívají rakouské komunikace už od pátečního odpoledne. Důvodem je především to, že desítkám tisíc školáků v německy mluvících zemích začaly letní prázdniny. Za odpočinkem odjíždějí rodiny z celkem pěti německých spolkových zemí a také z části Švýcarska.

Na průjezd Tauernským tunelem řidiči po poledni čekali zhruba čtyři hodiny. Už před pátou hodinou ráno stály automobily ve 14 kilometrů dlouhé koloně, dopoledne se její délka protáhla na 20 kilometrů. "Když se nestane nějaká nehoda, zůstane to na dvaceti kilometrech až do večera," upozornila mluvčí rakouského autoklubu ÖAMTC.

Protože mezi školáky, jimž nyní začínají prázdniny, patří i děti ze severoněmeckého Hamburku a Brém, zaznamenali dnes problémy s dopravou také řidiči směřující ze severu na jih Německa. Zácpy byly dopoledne na dálnici A1 mezi Brémami a Münsterem, stejně jako na dálnici mezi Brémami a Hamburkem.

Už od rána automobilisté čekají i ve Švýcarsku, u severního vjezdu do Gotthardského tunelu. Kolona je dlouhá asi deset kilometrů a řidiči v ní stráví zhruba 2,5 hodiny. Podobná je situace na opačné straně tunelu, tam se kolona rozrostla na šest kilometrů. Na popojíždění v pětikilometrové koloně se musejí připravit i ti, kdo cestují ze Švýcarska do Itálie přes hraniční přechod Chiasso.

Na nebezpečí, že cesta přes Rakousko se může řidičům během víkendu až o několik hodin protáhnout, upozorňovaly autokluby předem. Kromě tradičně neuralgického bodu, jímž je Tauernský tunel, se podle dopravních odborníků dají čekat problémy také před Katschberským tunelem na A10, hustý provoz nejspíš bude i na cestě Brennerským průsmykem po dálnici z rakouského Tyrolska do severní Itálie. V současnosti je ale podle autoklubů situace na těchto úsecích poměrně klidná.

Dopravní kolaps zažilo Rakousko i před týdnem. Minulá sobota 12. července byla v tomto roce v alpské oblasti dopravně nejvypjatější. Před Tauernským tunelem zácpa dosáhla letošní rekordní délky 32 kilometrů. Na průjezd se tam čekalo až čtyři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám