Hlavní obsah

Unie plánuje odstavit Bulharsko od eurofondů

Novinky, rei
BRUSEL

Bulharsku hrozí, že ho Evropská komise připraví o fondy ve výši 610 miliónů eur (přes 14 miliard korun). Sofie totiž nedělá dost v boji proti korupci a organizovanému zločinu. Informovala o tom britská stanice BBC, která se odvolává na tajnou zprávu komise.

Článek

Zpráva komise má devět stránek a uzavírá, že Bulharsko musí "přijmout závazky, že očistí svou administrativu a zajistí, že štědrá podpora, kterou získává od EU, se dostane k jeho občanům a nebude vytunelována zkorumpovanými úředníky ve spolupráci s organizovaným zločinem“.

Bulharsko a sousední Rumunsko jsou pod zvláštním dohledem Bruselu, protože v době vstupu do EU nesplňovaly všechny unijní standardy.

Unie už zmrazila příspěvky v řádu miliónů, které měly přispět k modernizaci infrastruktury a zemědělství Bulharska.

"Korupce na nejvyšších místech a organizovaný zločin jitří problémy slabé administrativy a soudní moci. Je potřeba rozhodných kroků, konečné termíny podmiňující udělení fondů se blíží." (ze zprávy Evropské komise)

Sofie sice zavedla úřad na kontrolu přerozdělování eurofondů a do jeho čela jmenovala uznávanou diplomatku Meglenu Pluchčevu, podle Evropské komise ale chybí i jinde politická vůle dát věci do pořádku. Bulharská vláda má na splnění podmínek čas do listopadu.

Bulharsko je nejchudší zemí Evropské unie a do roku 2011 by mělo obdržet na 17 miliard dolarů (na 250 miliard korun). Ohrožen je rovněž brzký vstup Bulharska do Schengenského prostoru. Panují podezření na korupci při modernizování hraničních kontrol.

Reklama

Výběr článků

Načítám