Hlavní obsah

V Londýně válčí teenageři noži, 21 jich zemřelo

– LONDÝN

Britská metropole má problém s gangy náctiletých, a to zejména v etnicky různorodých jižních a východních předměstích. Neuplyne měsíc, aniž by policie nehlásila další vraždu školáka, který zemřel na následky bodných zranění. Poslední oběti bylo 18 let. Je letos už jedenadvacátým londýnským teenagerem, který zemřel na následky pobodání.

Foto: , Novinky

Článek

Mladík ze čtvrti South Lambeth zemřel ve čtvrtek večer hodinu po převozu do nemocnice na následky bodné rány do břicha. V souvislosti s případem policie zatkla 16letého hocha.

„Všechno tady je odteď jinak. Můj čtrnáctiletý syn mě dnes požádal, abychom ho vyzvedli ze školy,“ řekl Keith Bayley, který bydlí v sousedství. „Bydlím tady tři roky a můj kamarád jedenáct a dosud jsme nezaznamenali, že by problém dosáhl i sem,“ doplnil Edward Skurfield.

Útoky nožem se staly v posledních týdnech v Británii i velmi citlivým politickým tématem. Jen od začátku letošního roku zemřelo v londýnských ulicích na bodná zranění způsobená nožem 21 mladistvých. Počet útoků nožem je v Anglii na vzestupu, ačkoliv celková kriminalita podle vládní zprávy za uplynulý rok klesla. Dokument uvádí, že jen Londýně za uvedenou dobu použili útočníci nůž v 7 500 případech. Úřady zvažují tvrdší postihy.

Jako dovětek ke čtvrtečnímu tragickému případu může posloužit páteční zpráva o zbití dvou policistů v neklidném jižním předměstí Croydonu. Strážci zákona se stali terčem útoku asi třiceti teenagerů poté, co jednu dívku vyzvali, aby zvedla odpadek, který na ulici upustila.

Reklama

Výběr článků

Načítám